«Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175°C στον αέρα. Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά μας, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη. Παράλληλα, θωρακίζουμε το κρέας σε αντικολλητικό τηγάνι…».

Όμιλος Μαγειρικής CHEFarisma, των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»! Εδώ, νομίζετε πως απλώς θωρακίζουμε το κρέας; Κάνουμε πολλά περισσότερα: θωρακίζουμε δεξιότητες και κυρίως χαρακτήρες!

Επιμέλεια & Συντονισμός Ομίλου: Μαρία Τόλη, Μαθηματικός

 

Η ενεργή συμμετοχή στον Μαγειρικό Όμιλο των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να αναπτύξουν πολλές άλλες δεξιότητες και νοοτροπίες. Αναλυτικά, εδώ είναι 15 δεξιότητες που μπορεί να αναπτύξει ένας μαθητής μέσω της συμμετοχής του σε έναν τέτοιο όμιλο:

  1. Οργάνωση & Σχεδιασμός: Ο μαθητής μαθαίνει να οργανώνει τα υλικά και να σχεδιάζει τη διαδικασία της μαγειρικής.
  1. Συνεργασία: Εργαζόμενοι σε ομάδες, οι μαθητές μαθαίνουν να συνεργάζονται και να διαχειρίζονται τις διαφορές τους.
  1. Διαχείριση χρόνου: Η μαγειρική απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο για κάθε βήμα, πράγμα που βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες σχετικά με τη διαχείριση χρόνου.
  2. Δημιουργικότητα: Δοκιμάζοντας νέες συνταγές ή προσαρμόζοντας τις υπάρχουσες, οι μαθητές ενθαρρύνονται να γίνουν πιο δημιουργικοί.
  1. Κριτική Σκέψη: Αναγνωρίζοντας τι λείπει ή τι πρέπει να αλλάξει σε μια συνταγή βοηθά στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.
  2. Μαθηματικές Δεξιότητες: Η δόση, η μέτρηση και οι προσαρμογές των συνταγών απαιτούν βασικές γνώσεις μαθηματικών.
  1. Πολιτισμική Ευαισθησία: Μαγειρεύοντας πιάτα από διάφορες χώρες, οι μαθητές γνωρίζουν διαφορετικούς πολιτισμούς και εξερευνούν τις γαστρονομικές παραδόσεις διαφόρων πολιτισμών.
  1. Ανεξαρτησία & Αυτοεκτίμηση: Η ολοκλήρωση μιας συνταγής μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να αισθανθούν πιο ανεξάρτητοι και να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους.
  2. Προσανατολισμός προς το Αποτέλεσμα: Με τον τελικό στόχο της παρασκευής ενός γευστικού πιάτου, οι μαθητές μαθαίνουν τη σημασία της επικέντρωσης στο αποτέλεσμα.
  3. Δεξιότητες Επικοινωνίας: Συζητώντας συνταγές, τεχνικές και συμβουλές, οι μαθητές βελτιώνουν τις δεξιότητες επικοινωνίας τους. Η ανάγκη για σαφήνεια και κατανόηση είναι κρίσιμη στη μαγειρική.
  1. Σημασία στη Λεπτομέρεια: Ορισμένες συνταγές απαιτούν ακρίβεια, γεγονός που βοηθά τους μαθητές να είναι πιο προσεκτικοί.
  2. Επίλυση προβλημάτων: Αντιμετωπίζοντας οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της μαγειρικής, οι μαθητές μαθαίνουν να βρίσκουν λύσεις.
  3. Ασφάλεια & Υγιεινή: Μαθαίνοντας να χειρίζονται τα τρόφιμα και τον εξοπλισμό με σωστό τρόπο, οι μαθητές γίνονται πιο συνειδητοποιημένοι για την ασφάλεια και την υγιεινή. Κατανοούν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν το σώμα μας
  4. Αποφασιστικότητα & Επιμονή: Κάποιες φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως προγραμματίζονται. Οι μαθητές μαθαίνουν να είναι επίμονοι και να δοκιμάζουν ξανά.
  5. Αξιολόγηση & Ανατροφοδότηση: Μετά το τέλος της παρασκευής, οι μαθητές μπορούν να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα και να λάβουν ανατροφοδότηση από τους συμμαθητές τους, αναπτύσσοντας την ικανότητα αυτοαξιολόγησης.

Ο Μαγειρικός Όμιλος αποτελεί έναν αξιόλογο και δημοφιλή όμιλο στη Ζώνη Ενναλακτικής Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Με μια ιστορία που ξεκινά το 2004, αυτό το πρόγραμμα έχει κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση της μαθητικής κοινότητας.

Την ευθύνη του Μαγειρικού Ομίλου ανέλαβαν κατά καιρούς εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, οι οποίοι αγκάλιασαν πλήρως τη φιλοσοφία και τα εκπαιδευτικά οφέλη αυτού του προγράμματος. Με αφοσίωση και πάθος, συνεργάστηκαν για να κάνουν τον Μαγειρικό Όμιλο έναν από τους πιο δημοφιλείς ομίλους στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Στον Όμιλο έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς διάσημοι σεφ, όπως ο Έκτορας Μποτρίνι, ο Γιώργος Τρουμούχης, ο Μιχάλης Κατρινάκης, ο Βασίλης Μέρας και πολλοί άλλοι!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και να εμπνευστείτε, μια επίσκεψη στον σχετικό ιστότοπο του Μαγειρικού Όμιλου θα σας καθηλώσει!

Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να εξασκήσετε και εσείς ένα μέρος από τις παραπάνω δεξιότητες και να απολαύσετε πεντανόστιμες συνταγές που θα σας καλούν να εξερευνήσετε τη δημιουργική πλευρά της μαγειρικής. Μην χάσετε αυτήν την ευκαιρία να ανακαλύψετε τον κόσμο της γαστρονομίας μέσα από τα μάτια και την εμπειρία του Μαγειρικού Ομίλου «Chef…arisma» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»!