Όταν η δύναμη της πίστης, η υπομονή και η επιμονή καλούνται να δώσουν τη δική τους απάντηση στις απρόβλεπτες καταστάσεις της ζωής, τότε γράφονται ιστορίες από αυτές που τις ακούμε και σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσαν να γίνουν ταινία ή βιβλίο ή μάθημα σε σχολικά βιβλία… Πόσο δέος μπορεί να νιώθει κάποιος, όταν διαπιστώνει πως όλα όσα θεωρούσε δεδομένα μπορεί να ανατραπούν σε μία στιγμή; Πόση ευγνωμοσύνη, όταν τού δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία να μάθει τα πάντα από την αρχή;

Επιμέλεια: Μαρία Μεντή, Φιλόλογος

 

«Από την αρχή…». Αυτός ο λόγος άγγιξε τις καρδιές μαθητών και εκπαιδευτικών σε μια ξεχωριστή ΖΕΔ, όπου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μία εμπειρία ζωής από αυτές που, όταν τις ζει κάποιος, δεν μπορεί πια να είναι ο ίδιος. Αλλάζει, μαθαίνει, ωριμάζει, αναγνωρίζει το νόημα της ζωής στα πιο απλά της καθημερινότητας, που είναι ταυτόχρονα τα πιο αληθινά, τα πιο πολύτιμα, τα πιο όμορφα.

Περασμένες 12 τα μεσάνυχτα, 22 Σεπτεμβρίου 2018, μια υπέροχη φθινοπωρινή βραδιά, που υποσχόταν μόνο γέλια και χαρές στις νεανικές συντροφιές. Ο Γιώργος Κυριακούλης, πρώην μαθητής του σχολείου μας, τότε 19 ετών, μόλις είχε βγει από ένα μαγαζί, όπου διασκέδαζε με την παρέα του. Ήταν ελαφρά ζαλισμένος από το ποτό, αλλά είχε την καλύτερη διάθεση και αποφάσισε να πάει στο σπίτι μιας φίλης του, για να της κάνει έκπληξη.

Όμως, πριν ξεκινήσει, μια πρόκληση αιχμαλώτισε τη ματιά του. Μία ολοκαίνουργια εκπληκτική μηχανή μεγάλου κυβισμού! Πόσο άραγε να έπιανε στην τελική της ταχύτητα; «Φίλε, θα με πας μία βόλτα σε ένα σπίτι που θα σου πω», ρώτησε τον κάτοχο της μηχανής, τον οποίο δεν ήξερε. «Ανέβα και φύγαμε», ήταν η απάντηση, αλλά ο Γιώργος δεν ζύγισε εκείνη την κρίσιμη στιγμή ότι ο άνθρωπος εκείνος ήταν αρκετά μεθυσμένος, για να μπορεί να έχει τον έλεγχο του μυαλού και των κινήσεών του.

Σε μια μόνο στιγμή, ο Γιώργος, χωρίς να το σκεφτεί, πήρε μια γρήγορη, ίσως επιπόλαιη απόφαση, από αυτές τις αποφάσεις που τόσες φορές μπορεί να πάρουν νέοι της ηλικίας του. Η επιθυμία για τη βίωση μίας συναρπαστικής εμπειρίας, όπως είναι η αδρεναλίνη που ανεβαίνει στα ύψη από την αίσθηση του ριψοκίνδυνου για την αύξηση της ταχύτητας, μπορεί πολύ συχνά να θολώσει την κρίση και να ατονίσει το ένστικτο της αυτοπροστασίας. Οι δύο νέοι ανέβηκαν στη μηχανή και αμέσως ο ιδιοκτήτης της ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα… υπερβολικά μεγάλη… 160 χλμ. μέσα στο κέντρο της πόλης της Ρόδου…

Η συνέχεια βρήκε τον Γιώργο αναίσθητο στην άσφαλτο, με σοβαρότατα τραύματα στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια. Όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα, συγγενείς, φίλοι, δάσκαλοι, καρδιοχτυπούσαν και προσεύχονταν για το θαύμα. Οδύνη ανείπωτη και αγωνία απερίγραπτη για τα νιάτα του Γιώργου και τα όνειρά του, που ήταν τραγικό να σβήσουν τόσο πρόωρα… 

Στήθηκε αερογέφυρα διάσωσης και ο Γιώργος μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου εκεί οι γιατροί έδωσαν σκληρή μάχη, για να τον κρατήσουν στη ζωή. Οι πρώτες 15 ώρες ήταν εξαιρετικά κρίσιμες, αλλά, από έναν θαυμαστό συνδυασμό συγκυριών, το αδύνατο εξελίχθηκε στο δυνατό. Ο καλός συντονισμός, οι εξαιρετικοί γιατροί, η στήριξη από τις προσευχές των αγαπημένων προσώπων του, στερέωναν κάθε μέρα και περισσότερο την πίστη ότι ο Γιώργος θα καταφέρει να νικήσει όλα τα εφιαλτικά σενάρια. Όταν σταθεροποιήθηκε η κατάσταση, ακολούθησαν εβδομάδες, μήνες και τουλάχιστον 3 ½ χρόνια, για να μπορέσει ο Γιώργος όχι μόνο να κερδίσει την πιο σκληρή μέχρι τώρα μάχη του, αλλά και να ζήσει τη ζωή του «από την αρχή», εκτιμώντας κάθε μέρα και περισσότερο την αξία των μικρών κατακτήσεων, που ανοίγουν τον δρόμο για τις μεγαλύτερες νίκες.

Ο Γιώργος, πέντε χρόνια μετά, μάς τίμησε με την παρουσία του, δεχόμενος πρόθυμα την πρόσκληση να μοιραστεί μαζί μας μηνύματα καρδιάς για τη δύναμη της θέλησης και της πίστης. Με την αφοπλιστική αμεσότητα του λόγου του, διηγήθηκε τους σταθμούς της περιπέτειάς του και απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών για τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του, που, όπως χαρακτηριστικά μάς είπε, τον άλλαξαν καθοριστικά.

Δεν ήταν εύκολα αυτά τα πέντε χρόνια για τον Γιώργο. Χρειάστηκαν πολλαπλά χειρουργεία στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια αλλά και άπειρη υπομονή με τις φυσικοθεραπείες και τις μεθόδους αποκατάστασης, για να μπορεί να στέκεται μπροστά μας σήμερα υγιής, δυνατός και αισιόδοξος για το μέλλον του.

Ο ίδιος μάς είπε χαρακτηριστικά: «Μία απλή απόφαση, που τη λαμβάνεις, χωρίς καλά – καλά να καταλάβεις τι και πώς, μπορεί να φέρει στη ζωή συγκλονιστικές ανατροπές. Ανατροπές που σε κάνουν να αναθεωρήσεις, να αγωνιστείς με δυνάμεις που δεν φανταζόσουν πως είχες, ουσιαστικά να ξαναγεννηθείς. Προσωπικά, χρειάστηκε να μάθω τα πάντα από την αρχή. Να μάθω τις λέξεις και τις έννοιες. Χρειάστηκε να γνωρίσω ακόμη και τους δικούς μου ανθρώπους από την αρχή».

«Από την αρχή». Όλα έγιναν «από την αρχή» για τον Γιώργο, που σήμερα τον κοιτάς και δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πόσο κοντά έφτασε στη μόνιμη βλάβη ή ακόμη και στον θάνατο. Ο Γιώργος μάς έδωσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο το στίγμα του προσωπικού του αγώνα: προσοχή στις επιλογές, αδιάλειπτος αγώνας για τον στόχο, πίστη στη λιακάδα, που έρχεται πάντα μετά τη βροχή.

Σήμερα, ο Γιώργος, στα 24 χρόνια του, είναι όχι μόνο ένας υγιής όμορφος νέος, αλλά και ένας εξαιρετικά δραστήριος μαχητής. Κατέχει πιστοποιήσεις σε πέντε ειδικότητες, αυτές της φυσικοθεραπείας, της ακτινολογίας, της ψυχολογίας, της φωτογραφίας, του μασάζ και συνεχίζει ακάθεκτος να εμπλουτίζει τις γνώσεις του!

Γιώργο, σ’ ευχαριστούμε θερμά για όσα σκεφτήκαμε και νιώσαμε με την κατάθεση της προσωπικής σου ιστορίας. Άγγιξες την ψυχή μας με τα ψυχικά και τα συναισθηματικά σου αποθέματα, που σε βοηθούν να αγωνίζεσαι με αξιοπρέπεια, να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι και να γεύεσαι ήρεμος και σίγουρος τους καρπούς των προσπαθειών σου. Η αφήγηση της δοκιμασίας σου δεν ήταν για εμάς μία εμπειρία που απλώς μάς συγκίνησε. Μάς προβλημάτισε, μάς ενέπνευσε και μάς δίδαξε έμπρακτα την αξία της στάσης ζωής, που αποστρέφεται την ηττοπάθεια και εμπνέεται από την πίστη. Η θετική αύρα και ο σεβασμός σου στο δώρο της ζωής, αβίαστα έκανε εμάς, τους δασκάλους σου, να σε αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο και τους μαθητές μας να σε θαυμάσουν για το σθένος, το κουράγιο και τη μαχητικότητά σου. 

Να είσαι υγιής, χαρούμενος και ευλογημένος! Με εφόδια το ήθος, την αγωνιστικότητα και το φως της ψυχής σου, να μετατρέπεις πάντα όλες τις αντιξοότητες και τις ανατροπές της ζωής σου σε θαυμαστές κατακτήσεις!