Πώς αισθάνεται ένας επιχειρηματίας που δημιουργεί μία εταιρία και τη βλέπει να υλοποιείται σταδιακά; Και αν υποθέσουμε ότι ο  επιχειρηματίας είναι μαθητής από 13 έως 16 ετών,  μπορείτε να φανταστείτε τα συναισθήματα ενθουσιασμού!

Επιμέλεια: Αρνιθενού Σταυρούλα, Μαθηματικός και Κοροπούλης Βαγγέλης, Φυσικός

 

Την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους είχαν οι δύο Όμιλοι Νεανικής Επιχειρηματικότητας των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» σε Εμπορική Έκθεση στην Αθήνα, στο «The Mall Athens». Εκεί, στις 17 Μαρτίου, διεξήχθη ο πανελλήνιος διαγωνισμός επιχειρηματικότητας, ο οποίος διοργανώθηκε από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ- JA Greece) και συμμετείχαν σε αυτόν και άλλες εικονικές εταιρίες της Ελλάδας, με στόχο την ανάδειξη της «Καλύτερης Εικονικής Επιχείρησης 2023».

Οι μαθήτριες και οι μαθητές παρουσίασαν τις δύο ιδέες τους σε ομάδες κριτών, απάντησαν σε δύσκολες και απαιτητικές ερωτήσεις και μάλιστα με χρονόμετρο της διάρκειας των 5 λεπτών. Συνολικά, επισκέφθηκαν και τα δύο περίπτερα και οι 6 ομάδες κριτών, γεγονός που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες μαθητές μας πέρασαν όλες τις δοκιμασίες και συγκέντρωσαν αρκετά υψηλή βαθμολογία. Στα περίπτερα σταμάτησαν η κ. Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, δημοσιογράφοι από εφημερίδες Αθηνών καθώς και τηλεοπτικά κανάλια. Οι μέτοχοι-μαθητές μας δέχθηκαν τα συγχαρητήρια της επιτροπής για την ετυμολογία του επιχειρηματικού τους προϊόντος, την οργάνωσή τους, την παρουσίασή τους, την ομαδικότητά τους και την καλαίσθητη εμφάνισή τους. Στόχος των δύο Ομίλων είναι η ενίσχυση ικανοτήτων και η καλλιέργεια δεξιοτήτων, ώστε να συνειδητοποιήσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές την κοινωνική ευθύνη τους ως μελλοντικοί επαγγελματίες με σεβασμό προς το κοινό καλό και το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, καλλιεργούνται η ανάληψη ευθύνης, η οργανωτικότητα, η ομαδοσυνεργατικότητα, η επικοινωνία, η διαχείριση χρόνου, η λήψη απόφασης, η επίλυση προβλημάτων, η αξία δέσμευσης στην ποιότητα και η ευθύνη της κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης. Ο κάθε Όμιλος δημιούργησε πρωτότυπες ιδέες. Ο ένας Όμιλος, με μαθήτριες και μαθητές της Α’ και της Β’ Γυμνασίου και υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Βαγγέλη Κοροπούλη, Φυσικό, δημιούργησε τα χειροποίητα σαπούνια «Ε.Ν.Ο.S» με βάση το ελαιόλαδο, τα οποία είναι φτιαγμένα από 100% φυσικά υλικά, χωρίς χημικά πρόσθετα.  Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ελαίων που τα συνθέτουν, τα καθιστούν ένα υπέροχο καλλυντικό, φιλικό ακόμα και στις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες. Η εταιρία παρασκεύασε, επίσης, ποιοτικά σαπούνια από τηγανόλαδο, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και σαπούνια φυτικής γλυκερίνης σε υπέροχα σχέδια, χρώματα και αρώματα.

Ο άλλος Όμιλος,  με συμμετέχοντες μαθητές από τη Γ’ Γυμνασίου έως την Α’ Λυκείου και υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Σταυρούλα Αρνιθενού, Μαθηματικό, κατασκεύασε τη νέα εφαρμογή «Wanna Park», με ενεργειακά αυτόνομους σένσορες, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί, για να προσφέρει στους οδηγούς της Ρόδου μια γρήγορη και εύκολη λύση στην εύρεση θέσης στάθμευσης με τη χρήση ενός smartphone. Μάλιστα, την εν λόγω εφαρμογή, την οποία δημιούργησαν οι μαθητές σε συνεργασία με τον Όμιλο Ρομποτικής των Εκπαιδευτηρίων με μέντορα τον κ. Pier Calderan.

Ο κ. Calderan είναι μηχανικός, σχεδιαστής και ειδικός στο Arduino, σε πολλές άλλες τεχνολογίες και γλώσσες προγραμματισμού, ο οποίος άφησε την Ιταλία και, πλέον, θα βρίσκεται στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», για να προσφέρει workshops στις νέες τεχνολογίες στο μαθητικό κοινό της Ρόδου.

Η εταιρία θα έχει την πολύτιμη αρωγή του χώρου στάθμευσης «FastCarPark» του «Αεροδρομίου Διαγόρας Ρόδου», που θα αξιοποιήσει την ιδέα και θα την εφαρμόσει για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας. Η εταιρία αξιοποίησε την τεχνολογία «Lora» (long range), με την οποία οι αισθητήρες ανιχνεύουν την απουσία και την παρουσία οχημάτων σε πραγματικό χρόνο και δίνουν την πληροφορία στον χρήστη μέσω ενός smartphone. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός διαθέτει ηλιακά πάνελ και δεν απαιτεί εξωτερική καλωδίωση. Η ενσωμάτωση στατιστικού λογισμικού προσφέρει λύσεις για την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη συμφόρηση στάθμευσης. Επιπλέον, οι αισθητήρες διαθέτουν χαμηλό λειτουργικό κόστος, επειδή μπορούν να γίνουν διάφορες δοκιμές συντήρησης εξ αποστάσεως. Η ενσωματωμένη τεχνολογία «Lora» των αισθητήρων κρυπτογραφεί όλες τις επικοινωνίες, ενισχύοντας την άμυνά τους απέναντι στους χάκερ. Κάθε αισθητήρας είναι ικανός να διαχειρίζεται εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, εξασφαλίζοντας ανθεκτικότητα και αξιοπιστία.

Για τις ανάγκες προβολής της εταιρίας «Wanna Park», τα παιδιά έχουν γυρίσει ένα διαφημιστικό σποτ:
Μία ημέρα διαφορετική από όλες όσες έχουν συνηθίσει τα παιδιά. Ένας διαγωνισμός start-up, ο οποίος δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τους διαγωνισμούς για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στον κόσμο. Τα παιδιά απέκτησαν μοναδικές εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν για πολλά χρόνια και τώρα πια είναι έτοιμα να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρία και να κερδίσουν ξανά τις εντυπώσεις!