Με χαμόγελα που ταιριάζουν στην ηλικία των μαθητών αλλά και την αναγκαία σοβαρότητα που χρειάζεται ένας επιχειρηματίας γέμισε το πρωί της Παρασκευής το The Mall Athens, καθώς τουλάχιστον 900 παιδιά 15 – 18 ετών έλαβαν μέρος στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Αθήνας. Η εφημερίδα «Καθημερινή» έκανε μεταξύ άλλων και αναφορά στην εικονική επιχείρηση των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», «Wanna Park», που συμμετείχε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 στον διαγωνισμό του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ).

Επιμέλεια: Λουκάς Βελιδάκης, «Η Καθημερινή»

 

Με χαμόγελα που ταιριάζουν στην ηλικία των μαθητών αλλά και την αναγκαία σοβαρότητα που διακρίνει έναν επιχειρηματία γέμισε το πρωί της Παρασκευής το The Mall Athens, καθώς τουλάχιστον 900 παιδιά από 15 έως 18 ετών έλαβαν μέρος στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Αθήνας.

Διασχίζοντας τον μακρύ διάδρομο όπου είχαν στηθεί τα μικρά περίπτερα, μπορούσες εύκολα να εντοπίσεις τα βλέμματα των μαθητών που ανυπομονούσαν να παρουσιάσουν το έργο τους.

Και ήταν εντυπωσιακό: Με απόλυτη σοβαρότητα και κατανεμημένους ρόλους, τα παιδιά εξηγούσαν λεπτομερώς τη δουλειά τους και ήταν πρόθυμα να απαντήσουν σε κάθε πιθανή ερώτηση.

Μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια έστησαν 54 Εικονικές Επιχειρήσεις, τις παρουσίασαν στο κοινό και στην κριτική επιτροπή του JA Greece. Κάποιες μάλιστα από τις ιδέες είναι τόσο πρωτοποριακές που ήδη έχουν λάβει χορηγίες και επενδυτικές υποσχέσεις. Κεντρική στόχευση των μαθητών ήταν οι πρωτότυπες λύσεις σε κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Όλα τα περίπτερα είχαν κάτι να πουν, μία ωραία ιστορία βρισκόταν από πίσω. Σε αυτό που βρισκόταν στο νούμερο 33 η ιστορία ήταν κατά τι πιο συγκινητική, καθώς αφορούσε στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Ηρακλείου.

Τα παιδιά εκεί, με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών τους, είχαν φτιάξει παιχνίδια λεπτής και αδρής κινητικότητας από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.

Την ονόμασαν «Replays» και -όπως μας είπαν- «στόχος είναι η ευαισθητοποίηση παιδιών και ενηλίκων για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της κυκλικής οικονομίας, αξιοποιώντας υλικά τα οποία αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια ή στους κάδους ανακύκλωσης, τα επαναχρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν παιχνίδια ανάπτυξης και καλλιέργειας δεξιοτήτων».

Μερικά μέτρα πιο κάτω, είχε στηθεί το περίπτερο «Wanna Park» από μαθητές που ήρθαν από τη Ρόδο για να παρουσιάσουν την εφαρμογή που σου βρίσκει θέση πάρκινγκ σε πραγματικό χρόνο, με ενεργειακά αυτόνομους ασύρματους σένσορες και την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Οι μαθητές του «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» έχουν φτιάξει τα πάντα μόνοι τους, ενώ με την προτροπή της καθηγήτριας τους, Σταυρούλας Αρνιθενού, πραγματοποίησαν μία σύντομη παρουσίαση που ήταν εφάμιλλη κανονικής start-up.

Όπως τόνισαν μιλώντας στην «Κ», «η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους οδηγούς της Ρόδου μια γρήγορη και εύκολη λύση στην εύρεση θέσης στάθμευσης με τη χρήση ενός smartphone.

Η εταιρία θα έχει την πολύτιμη αρωγή του χώρου στάθμευσης «FastCarPark» του Αεροδρομίου Διαγόρας Ρόδου που θα αξιοποιήσει την ιδέα και θα την εφαρμόσει.

Οι μαθητές χάριζαν μάλιστα και ένα μπρελόκ πάνω στο οποίο υπάρχει ένα QR Code που, αν το σκανάρεις, μαθαίνεις τα πάντα για την επιχείρησή τους.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, τρία κορίτσια από το 5ο Γυμνάσιο του Παλαιού Φαλήρου χαμογελούν πίσω από τον πάγκο που έχουν στήσει με ρούχα και τσάντες από ανακυκλωμένα υφάσματα.

«Όλα τα προϊόντα μας είναι χειροποίητα, μοναδικά, με πρωτότυπα σχέδια, εμπνευσμένα από τους ζωγράφους Μονέ και Ματίς», λένε και στην εύλογη απορία, πώς έμαθαν να ράβουν, ένα από τα κορίτσια αναφέρει ότι τη δίδαξε η γιαγιά της.

Παράλληλα, μας δείχνει μια όμορφη τσάντα, που στην… προηγούμενη ζωή της ήταν υλικά από τζιν παντελόνι και βαμβακερό πουκάμισο.

Η ομάδα «Revets» έχει ήδη στήσει e-shop και τα χαμόγελα πίσω από τον πάγκο μαρτυρούν την αισιοδοξία των παιδιών πίσω από το εγχείρημα.

Έπειτα από μια συζήτηση με την ψυχολόγο του σχολείου τους, η οποία αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και δυσκολεύεται να διασχίσει δρόμους, 21 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων αποφάσισαν να φτιάξουν το «Safe path». Πρόκειται για ένα σύστημα αισθητήρων, που τοποθετείται σε διαβάσεις. Ο χρήστης που αντιμετωπίζει δυσκολίες μετακίνησης προμηθεύεται ένα μπρελόκ NFC ή την ειδική εφαρμογή στο κινητό, μέσω των οποίων ενεργοποιείται ο αισθητήρας στο φανάρι παρέχοντάς του περισσότερο χρόνο, ώστε να περνά με ασφάλεια το δρόμο.

Ο μαθητής Χρήστος Δρούγκας, μέλος της ομάδας, αξιοποίησε την αγάπη του για την ηλεκτρολογία και τις γνώσεις που απέκτησε μόνος του διαβάζοντας για κυκλώματα, προκειμένου να κατασκευάσει πειραματικά το προϊόν. Επίσης, η ομάδα συνεργάζεται με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου που θα τους βοηθήσει να κατασκευάσουν το τελικό προϊόν, ενώ έχει λάβει την υπόσχεση από το δήμο Αγίων Αναργύρων- Καματερού ότι οι αισθητήρες θα τοποθετηθούν σε κεντρικές διαβάσεις της περιοχής.

Μερικά μέτρα πιο κάτω, μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονας της Βάρης δημιούργησαν τη μαθητική επιχείρηση SensCO2, αναπτύσσοντας μία ειδική εφαρμογή που ανιχνεύει τη συγκέντρωση CO και CO2 στους χώρους των πλοίων μέσω ειδικών αισθητήρων.

Όπως τόνισαν τα παιδιά, «σε περίπτωση που η συγκέντρωση υπερβεί τα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί, ειδοποιείται άμεσα η γέφυρα του πλοίου ώστε να ενεργοποιηθούν τα συστήματα ασφαλείας».

Και πώς εμπνεύστηκαν αυτή την εφαρμογή; Ο πατέρας ενός μαθητή είναι ναυτικός και είχε αρρωστήσει μέσα στα πλοία λόγω της ατμόσφαιρας.

Παραδίπλα, σε ένα περίπτερο με παιδιά που φοράνε μία καλαίσθητη στολή, μαθητές από το ΕΠΑΛ Μυκόνου έχουν συνεργαστεί με μαθητές από το ΕΠΑΛ Θήβας, προκειμένου να δημιουργήσουν και να παρασκευάσουν δύο unisex αρώματα.

«Το άρωμα καλύπτει μια αρχέγονη ανάγκη, να αρέσουμε. Βρήκαμε τη συνταγή, την υλοποιήσαμε και το αφήσαμε να ωριμάσει», λένε και προσθέτουν: «Στόχος μας είναι να μάθουμε την τεχνογνωσία μέσω μίας εικονικής επιχείρησης».

Πάντως ήδη πουλάνε τα αρώματα τους, χαμογελώντας πλατιά.

Μαθητές από το 1ο ΓΕΛ Ελευσίνας έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια: Θέλουν να φτιάξουν ένα μουσείο! Και δη το Μουσείο της Πανδημίας. Δεν δίστασαν μάλιστα να επικοινωνήσουν με τον Μπιλ Γκέιτς σε μία απόπειρα να βρουν χρηματοδότηση (ακόμα αναμένουν απάντηση).

Προς το παρόν, το μουσείο είναι εικονικό και εκεί θα βρεις μία σειρά από πληροφορίες σχετικά με πανδημίες που έχουν καταγραφεί.

Η ιδέα για το Pandemic Museum προήλθε από τον Covid και τα πρωτόγνωρα που έζησαν σε τρυφερή ηλικία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση τους ήταν εξαιρετική.

Εξαιρετική ιδέα επίσης είχαν οι μαθητές της ομάδας επιχειρηματικότητας της Εράσμειου Ελληνογερμανικής Σχολής, καθώς έφτιαξαν μία εφαρμογή για smart shopping με το «έξυπνο καρότσι», που στόχο έχει «να εξασφαλίσει ποιοτικότερη καθημερινότητα για όλους».

«Μέσω της εφαρμογής πάνω στο καρότσι που φέρει ενσωματωμένο GPS με χαρτογραφημένη κάτοψη του χώρου, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να βρίσκει τα προϊόντα που αναζητά βάσει των αναγκών του πιο εύκολα και πιο γρήγορα», υπογράμμισαν οι μαθητές-επιχειρηματίες, σημειώνοντας ότι αυτό «προσφέρει πολλές επιλογές σε άτομα με παθήσεις όρασης ή νοητικά προβλήματα».

  • Η κριτική επιτροπή του JA Greece θα απονείμει 3 ισάξια βραβεία, «Καινοτομία Προϊόντος/Υπηρεσίας», «Καλύτερο Περίπτερο» και «Προώθηση Προϊόντος/Υπηρεσίας».

Πηγή: Μεγάλες ιδέες από 900 μικρούς επιχειρηματίες | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)