Την Τετάρτη 5 Απριλίου, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β’ Δημοτικού πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο χωριό Μάσσαρι, στη νότια Ρόδο. Εκεί, ξεναγήθηκαν σε αντιπροσωπευτικές για την κοινότητα τοποθεσίες και, με όχημα τις τοπικές παραδόσεις, «ταξίδεψαν» στον χρόνο.

Επιμέλεια: Ζωή Ζαΐρη και Ελένη Νάκκα, Εκπαιδευτικοί

 

Την Τετάρτη 5 Απριλίου, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β’ Δημοτικού πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο χωριό Μάσσαρι, στη νότια Ρόδο. Εκεί, υποδέχθηκαν τα παιδιά ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, κ. Τσαμπίκος Καμπαστάνας και η υπεύθυνη του πολιτιστικού Συλλόγου κ. Νεκταρία Πετρίδη.

Πρώτη στάση ήταν η εκκλησία του χωριού, ναός αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, όπου μίλησε στα παιδιά ο ιερέας του χωριού. Ο πατήρ Χρυσόστομος Παπαλέξης, αφηγήθηκε στα παιδιά με συντομία την ιστορία του οικισμού και την προέλευση του ονόματός του, η οποία βασίζεται στην καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου. Επίσης, τους μίλησε για την αρχιτεκτονική του ναού, την τεχνοτροπία των εικόνων και του βοτσαλωτού που κοσμεί το πάτωμα του ναού. Στη συνέχεια, τα παιδιά κάθισαν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου μέλος της επιτροπής του ναού παρουσίασε στα παιδιά τη διαδικασία κατασκευής των σταυρών από βάγια, απαραίτητης προεργασίας για την επερχόμενη Κυριακή των Βαΐων.

Ακολούθως, τα παιδιά περιηγήθηκαν στην αυλή του παλιού σχολικού ιδρύματος και ξεναγήθηκαν στο παραδοσιακό μασσαρενό σπίτι, από τον ιδιοκτήτη του, κ. Νίκο Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου με πολλή ζεστασιά υποδέχθηκε τα παιδιά και τους μίλησε για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του οικισμού περιγράφοντας, μέσα από τα μοναδικά εκθέματα του σπιτιού, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των κατοίκων του χωριού μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα.

Σε όλη τη διάρκεια της περιήγησης στο χωριό, το άρωμα από τα ανθισμένα εσπεριδοειδή ήταν διάχυτο, υπενθυμίζοντάς μας πως βρισκόμασταν σε έναν οικισμό με μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια πορτοκαλιού, η οποία τιμάται με συνέπεια μέχρι τις μέρες μας. Έτσι, δεν γινόταν παρά να επισκεφθούμε κι ένα ανθισμένο  περιβόλι. Με πολλή αγάπη, η γιαγιά και ο παππού της Θεανώς μας, μας οδήγησαν στο περιβόλι τους, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν ανάμεσα στα δέντρα, βιώνοντας τη μαγεία της ανοιξιάτικης φύσης και να κόψουν όσα πορτοκάλια ήθελαν.

Η εκδρομή των παιδιών ολοκληρώθηκε με τη μετάβαση στο Χαράκι, όπου τα παιδιά γευμάτισαν στο εστιατόριο Da Vinci’s.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Πετρίδη, τον κ. Παπαγεωργίου, τον πατέρα Χρυσόστομο Παπαλέξη, τον κύριο Σάββα Ζαννέτο, την κυρία Θεανώ Ζαννέτου και όλους όσοι συνέβαλαν στο να μείνει αξέχαστη η εκπαιδευτική εκδρομή στα παιδιά μας.