Ένα συγκινητικό δρώμενο εμπνευσμένο από το εξαίσιο μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα χώματα», ενός λογοτεχνικού κειμένου μνήμης, οδύνης και ελπίδας από τις περιπέτειες και το ξεριζωμό του Ελληνισμού,  παρουσίασαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού στο «Μονοπάτι της Λογοτεχνίας», στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

 

Τα παιδιά μας  παρουσίασαν τη δράση «Αντικρίζοντας τη Σμύρνη … της Διδώς με την τεχνική του θεατρικού αναλόγιου νοηματικής απόδοσης αποσπασμάτων από το μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου «Τα ματωμένα χώματα». Η διαθεματική και πολυεπίπεδη προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων και η πρωτότυπη και μοναδική αφήγηση των επιλεγμένων αποσπασμάτων από τα παιδιά προκάλεσε τη συγκίνηση και των ενθουσιασμό μικρών και μεγάλων.

Τα παιδιά-ηθοποιοί αλληλοεπιδρούσαν με τους θεατές συνομιλώντας γύρω από ένα τραπέζι. Από την αρχή της δράσης οι θεατές και καλεσμένοι συμμετείχαν σιωπηλά, καθήμενοι δίπλα στους ηθοποιούς, βιώνοντας τη συνεχή αυξομείωση και εναλλαγή των συναισθημάτων. Το σκηνικό, τα μικρασιατικά τραγούδια, η μουσική και η χορωδία των μαθητριών και μαθητών της Α’ Δημοτικού δημιούργησαν μια εξαίσια ατμόσφαιρα νοερής μεταφοράς μας σε εκείνη την περίοδο της μεγαλύτερης τραγωδίας στην ιστορία του ελληνικού έθνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζωντάνια, ο ενθουσιασμός και οι άψογες αφηγήσεις των μαθητριών και μαθητών της Στ’ Δημοτικού διατηρήθηκαν και στις έξι συνεχόμενες παραστάσεις που έδωσαν τα παιδιά μας εκείνη την  ημέρα.

Συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά:

Αγγελόπουλος Άγγελος, Αποστολάς Παντελής, Βενετσιάνου Τέα, Βιτζηλαίος Κωνσταντίνος, Ζαχαριάδη Ιωάννα, Καραγιάννης Γιώργος, Κλωνάρης Γιώργος, Λαουδίκος Λούη, Μίχοβ Γιωργής, Μπουράτσιας Τάσος, Ορφανός Νικόλας, Πουλιού Άγγελος, Σαββαϊδη Τάνια, Σάββενα Αγγελική, Σαλονικιός Κωνσταντίνος, Χριστοδούλου Ραφαήλ.