Ποιος γνωστός επιστήμονας έχει χαρακτηρίσει το σκάκι ως «εικόνα της ζωής»; Ποια είναι τα παιδαγωγικά και κοινωνικά οφέλη του δημοφιλούς παιχνιδιού; Μαθήτριες και μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας συμμετείχαν στο ομαδικό σχολικό πρωτάθλημα Δωδεκανήσου 2024 στο σκάκι, κατακτώντας την 5η θέση!

Επιμέλεια: Μαρία Λεβέντη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

 

Ο μεγάλος Αμερικανός επιστήμονας, εφευρέτης του αλεξικέραυνου, αλλά και πολιτικός, στοχαστής και φίλος του σκακιού, συγγραφέας ενός άρθρου που είχε συμπεριληφθεί στο πρώτο αμερικάνικο σκακιστικό βιβλίο στα 1802, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, χαρακτήριζε το σκάκι «μια εικόνα της ζωής». Αυτή η αναλογία του σκακιού με τη ζωή θεμελιώνει την παιδαγωγική του αξία, εντοπιζόμενη σε δυο κυρίως πεδία. Το πρώτο είναι η αναλογία των καταστάσεων της ζωής με τις καταστάσεις πάνω στη σκακιέρα. Το δεύτερο είναι η αναλογία των αξιών που καλλιεργεί το σκάκι με τις αξίες της ζωής.

Ένα παιδί, λοιπόν, ωφελείται από τη γνωριμία με το σκάκι ως προς το να κατανοεί την πραγματικότητα γύρω του και να την αξιολογεί ταυτόχρονα, διακρίνοντας το σημαντικό από το ασήμαντο. Ενδυναμώνει μια σειρά ικανοτήτων και δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, η λογική ανάλυση, η μεθοδικότητα και προσοχή, αλλά και μια σειρά αξιών και συμπεριφορών, όπως είναι η σοβαρότητα, η αυτοκριτική στάση και η υπευθυνότητα. Έτσι, το σκάκι δεν βοηθά μόνο στην ανάπτυξη της ευφυΐας των παιδιών, αλλά και στο να αξιοποιούν την ευφυΐα τους για δημιουργικούς στόχους. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ευχαρίστηση που προσφέρει ένα παιχνίδι. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, βοηθώντας στην ανάπτυξη της ευφυΐας και της προσοχής, το σκάκι μπορεί να συνεισφέρει θετικά στη βελτίωση της επίδοσης των παιδιών στο σχολείο.

Το ομαδικό σχολικό πρωτάθλημα Δωδεκανήσου 2024 στο σκάκι πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 18 Δημοτικών σχολείων και 4 ομάδων Γυμνασίου, στο Πνευματικό Κέντρο Κρεμαστής. Οι αγώνες έγιναν σε πέντε γύρους για τις ομάδες των δημοτικών σχολείων με χρόνο σκέψεις 15 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα πρόσθετο χρόνο. Διοργανώθηκαν από τον σκακιστικό όμιλο Ρόδου «ΙΠΠΟΤΗΣ» υπό την αιγίδα της ελληνικής σκακιστικής ομοσπονδίας και της τοπικής επιτροπής σκακιστικών σωματείων Αιγαίου.

Τα Εκπαιδευτήριά μας συμμετείχαν στους αγώνες με πενταμελή ομάδα μαθητριών και μαθητών της Ε ´και ΣΤ ´ τάξης του δημοτικού. Η ομάδα μας κατέκτησε την 5η κατά σειρά θέση μεταξύ των 18 σχολείων από όλα τα νησιά του Νομού μας. Τα παιδιά που συμμετείχαν είναι:

Στρατάκης Λίαμ, Ε’ τάξη

Τουγουντζόγλου Άγγελος, ΣΤ’ τάξη

Μαυράκη Σεβαστή, ΣΤ’ τάξη

Μάλιακκα Κατερίνα, Ε’ τάξη

Μίχοβ Δημήτρης, Ε’ τάξη

Συγχαίρουμε τις μαθήτριες και τους μαθητές μας για τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους καθώς και για τη διάκριση της 5ης θέσης. Επίσης, επιβραβεύουμε το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία τους, καθώς η κατάκτηση της 5ης θέσης ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς!