Την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε στον χώρο των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» ο εορτασμός της επετείου της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Η 7η Μαρτίου έχει αναδειχθεί ως μια μέρα που τιμήθηκε με μια εκδήλωση γεμάτη πατριωτισμό και ιστορικές μνήμες.

Επιμέλεια: Μαρία Παρινού, Μαθήτρια της Α’ Λυκείου

Όλες οι μαθήτριες και όλοι οι μαθητές της Α’ Λυκείου του σχολείου μας οργάνωσαν την παρουσίαση της γιορτής και κλήθηκαν να δουλέψουν ομαδικά χωρισμένοι σε μικρότερες υποομάδες ερευνώντας το ιστορικό υπόβαθρο του ιστορικού αυτού γεγονότος.

Η σχολική εκδήλωση που διοργανώθηκε για να τιμήσει τους ηρωικούς προγόνους μας ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας. Ανάμεσά τους ήταν οι Κυρμιχάλης, Βρούχος, Κωσταρίδης, Δενδρινός, Χατζηγεωργίου και ο Γέροντας, οι οποίοι ξεχωρίζουν ως σύμβολα ανδρείας και αφοσίωσης που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία και την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα.

Με παρουσιάσεις, εικονικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της Δωδεκανήσου και τη σημασία της ενσωμάτωσής της στην Ελλάδα. Η παρουσίαση της εκδήλωσης όμως ήταν ιδιαίτερη και διαδραστική, ένας διάλογος μεταξύ των μαθητών, μια ακολουθία από τις απορίες τους στις οποίες η έρευνα τούς έδωσε απαντήσεις.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε για πρώτη φορά σε κοινό το ντοκιμαντέρ τίτλο «Με ψηλά το κεφάλι», με παρουσία του σκηνοθέτη κ. Γιώργου Τζεδάκη, ο οποίος συνομίλησε με μαθήτριες και μαθητές της Α’ Λυκείου για τη δράση των Δωδεκανησίων στην Εθνική Αντίσταση.

Στη συνέχεια, μαθήτριες και μαθητές της Α’ Λυκείου σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για να πιάσουν τα χέρια και να χορέψουν μαζί ροδίτικο πηδηχτό, χαρακτηριστικό σύμβολο του νησιού μας.

Τέλος, σηκώθηκαν όλοι ώστε να προβληθεί ο εθνικός ύμνος ως σύμβολο σεβασμού και τιμής στην Ελλάδα για τη σημαντική εκείνη μέρα.

Με αυτή τη σχολική εκδήλωση, επαναβεβαιώθηκε η σημασία της ιστορίας και της κληρονομιάς μας. Οι μαθητές μας ανανέωσαν τη σύνδεσή τους με το παρελθόν και απέδειξαν τον σεβασμό τους για τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας.

Παρόλο που στην εκδήλωση κύριο ρόλο κατείχαν οι μαθητές της Α’ Λυκείου, η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την επιμέλεια και καθοδήγηση των καθηγητών μας κκ. Δεληγιαννάκη Μάνου, Αντωνούρη Νίκου, Αλατσά Παναγιώτη, Ξανθόπουλου Γιώργου και Χατζηφούντα Αριστοτέλη, τους οποίους και ευχαριστούμε εγκάρδια. Την αφίσα της εκδήλωσης φιλοτέχνησε η Κωνσταντίνα Βλαχούδη, μαθήτρια της Α’ Λυκείου.