«Η μόνη σταθερά της ζωής μας είναι η αλλαγή. Δεν είναι η ευτυχία που μας κάνει ευγνώμονες, αλλά η ευγνωμοσύνη που μας κάνει ευτυχισμένους». Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, οι μαθήτριες και οι μαθητές των τάξεων Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού, γνώρισαν από κοντά τη βραβευμένη συγγραφέα και εικονογράφο Μαρίνα Γιώτη και «ταξίδεψαν» στον κόσμο των ιστοριών και των εικόνων της.

Επιμέλεια: Δημητροπούλου Νεφέλη, Ζαΐρη Ζωή, Παναγοπούλου Αμαλία, Συκοφύλλου Τσαμπίκα: Eκπαιδευτικοί

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου το σχολείο μας είχε τη χαρά να υποδεχτεί τη βραβευμένη συγγραφέα και εικονογράφο Μαρίνα Γιώτη. Στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος, οι μαθήτριες και οι μαθητές των τάξεων Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη συγγραφέα, να συνομιλήσουν και να παίξουν μαζί της, με συνοδοιπόρους τους ήρωες των βιβλίων της.

Συγκεκριμένα τα παιδιά της Α’ Δημοτικού ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο των «Φλαφ της ευτυχίας» και στο τροπικό «Νησί του Ποτέ-ποτέ». Στη διάρκεια της παρουσίασης τα παιδιά ανακάλυψαν μέσα από βιωματικά παιχνίδια πως, για να κατοικήσεις στον κόσμο της ευτυχίας, χρειάζεται να νιώθεις ευγνωμοσύνη και να κάνεις θετικές σκέψεις. Αφού δήλωσαν με τι νιώθουν ευτυχία, χόρεψαν με ρυθμό για να ακουμπήσουν τα «Φλαφ της ευτυχίας» τους. Στη συνέχεια, ταξίδεψαν κλείνοντας τα μάτια και πίνοντας νοητά τον δικό τους δροσερό χυμό. Έπαιξαν με την «καυτή» μπάλα ρωτώντας «Πότε;» και απαντώντας «Τώρα!» ανακάλυψαν βιωματικά  την έννοια του ρήματος «στρουθοκαμηλίζω». Στο τέλος, οι μικροί αναγνώστες χάρισαν στην συγγραφέα χειροποίητα κουτιά, εικονογραφημένα από τους ίδιους, μέσα στα οποία είχαν αποτυπώσει με φράσεις και εικόνες τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος και πράγματα της καθημερινότητας που τους κάνουν ευτυχισμένους. Τώρα πια, έχουν μάθει πως «η μόνη σταθερά της ζωής μας είναι η αλλαγή» και πως «δεν είναι η ευτυχία που μας κάνει ευγνώμονες, αλλά η ευγνωμοσύνη που μας κάνει ευτυχισμένους».

Τα παιδιά της Β’ Δημοτικού γνώρισαν το «Γέτι» κι έμαθαν για τη δύναμη του «ακόμη», η οποία μάς βοηθάει να μην παραιτούμαστε ποτέ από τους στόχους μας και μας διδάσκει πώς να αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητες και τις δεξιότητές μας. Η συγγραφέας συνομίλησε με τα παιδιά και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια τα βοήθησε να ανακαλύψουν πόση δύναμη κρύβουν οι λέξεις που λέμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας. Η συνάντησή τους έληξε, χαρίζοντάς της μια μπλούζα, στην οποία είχαν ζωγραφίσει τα δικά τους «Γέτι» και είχαν αποτυπώσει τους στόχους που δεν έχουν πετύχει… ακόμη!

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ’ Δημοτικού γνώρισαν τον μαγικό κόσμο των μελισσών μέσα από το λογοτεχνικό βιβλίο «Το Κάτι τι;». Ανακάλυψαν την κοινωνία των μελισσών και το πόσο σημαντική είναι για τον πλανήτη μας η μέλισσα. Η συγγραφέας συνομίλησε με τα παιδιά και μέσα από θεατρικά παιχνίδια τα παιδιά γέμισαν με γνώσεις, ενθουσιασμό και περιέργεια. Έμαθαν, ακόμα «Κάτι» πολύ σημαντικό… να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να τολμούν και να προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα με τη λογική, όπως ακριβώς έπραξαν και οι ήρωες της ιστορίας. Αποχαιρετώντας την κυρία Γιώτη, της χάρισαν «Κάτι τι…» μοναδικό που έφτιαξαν για εκείνη με αγάπη.

Η Μαρίνα Γιώτη πέρασε ένα δημιουργικό διήμερο στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Διέσχισε το «21ο Μονοπάτι της Λογοτεχνίας», μας χάρισε δύο μοναδικά «book parties», τέσσερις διαφορετικές βιβλιοπαρουσιάσεις και πολλούς λόγους για να ανατρέχουμε στα βιβλία της και να ακολουθούμε τη συγγραφική της διαδρομή. Για όλα αυτά την ευχαριστούμε θερμά, όπως ευχαριστούμε και τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ για την εξαιρετική συνεργασία.