Παρουσίαση του ρομπότ Daisy

 

Η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Κέντρο Συμβουλευτικής «ΡΟΔΙΩΝ Ανάδρασις», σας προσκαλούν στην εκδήλωση με τίτλο,  «Αξιοποίηση των Κοινωνικών Ρομπότ στην Ειδική Αγωγή», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 14:00 στο αμφιθέατρο «Delphi» του ξενοδοχείου Rodos Palace.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδοψυχιάτρους, αναπτυξιολόγους και ψυχολόγους καθώς και σε γονείς.

Καλεσμένος ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο κ. Φαχαντίδης Νικόλαος, Καθηγητής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου εφαρμογών Πληροφορικής και Ρομποτικής για την Εκπαίδευση και την Κοινωνία (Lires Lab) και Ιδρυτής της Ακαδημίας Ρομποτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η ομιλία θα εστιάσει στον ρόλο των Ρομπότ Κοινωνικής Αρωγής στην υποστήριξη ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και την ενίσχυση του έργου του επαγγελματιών του χώρου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το κοινωνικό ρομπότ Daisy, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη παιδιών στο φάσμα του αυτισμού (ΔΦΑ), προκειμένου να ενισχύσει τις παρεμβάσεις των ειδικών στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και επικοινωνίας των παιδιών.

Τα Ρομπότ Κοινωνικής Υποστήριξης (SAR – Socially Assistive Robots) αποτελούν μια καινοτόμο και ελπιδοφόρο προσέγγιση και έχουν επιδείξει σημαντικές δυνατότητες στην υποστήριξη ατόμων με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΦΑ), παρέχοντας εξατομικευμένες παρεμβάσεις και υποστήριξη. Τα SARs δύναται να δημιουργούν κατάλληλο περιβάλλον με δομημένες δραστηριότητες και προβλέψιμες συμπεριφορές, με στόχο τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων, της επικοινωνίας και της συναισθηματικής ρύθμισης των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού. Μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, μπορούν να παρέχουν συνεχή ανατροφοδότηση και κίνητρα συμμετοχής, βοηθώντας τα άτομα με ΔΦΑ να μάθουν και να εξασκηθούν σε κοινωνικά σχήματα και κατάλληλες συμπεριφορές, διαμορφώνοντας ένα άνετο και μη απειλητικό περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, τα Ρομπότ Κοινωνικής Υποστήριξης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στο έργο των ειδικών του χώρου, όταν εργάζονται με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, ενισχύοντας τις εκπαιδευτικές τους τεχνικές και παρέχοντας επιπλέον υποστήριξη. Αποτελούν πολύτιμους πόρους για τους επαγγελματίες, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των παρεμβάσεών τους, ενώ παράλληλα λειτουργούν ως συνεργάτες στη δημιουργία φιλικού και συνεργατικού περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα του «The Greek Festival».

Είσοδος Ελεύθερη.