Ο «Ο φτωχός και μόνος καουμπόυ», ο ξεχωριστός αυτός μουσικοσυνθέτης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, αδιαμφισβήτητα έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ελληνική μουσική σκηνή. Αγαπήθηκε όσο λίγοι, τα τραγούδια του έχουν αφήσει ιστορία και τραγουδιούνται από γενιά σε γενιά, ενώ το πρωτοποριακό πάρτι που έστησε με τους φίλους του στην πλαζ Βουλιαγμένης, συγκέντρωσε 100.000 άτομα, χαρακτηρίστηκε το «Ελληνικό Woodstock» και μνημονεύεται μέχρι και σήμερα.

Ο Λουκιανός για χρόνια έγραφε μουσική για το θέατρο, για τον κινηματογράφο – μεταξύ άλλων για την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο θίασος», έχει κυκλοφορήσει τους δικούς του δίσκους και πολλές δημιουργίες του χαρακτηρίζονται απο χιουμοριστικό και έντονα πολιτικό στίχο. Το 1973 κυκλοφόρησαν σε βινύλιο τα «Μικρoαστικά» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, όπου για πρώτη φορά ο Κηλαηδόνης ερμήνευσε δικές του συνθέσεις. μια δουλειά – σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία, μιας και είχαν κυκλοφόρησει παράνομα στη διάρκεια της δικτατορίας και έγιναν σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά. 

Το «Κάπου Την Έχουμε Πατήσει» το βρίσκεις στον εμβληματικό και ιστορικό δίσκο του Λουκιανού Κηλαηδόνη «Είμαι Ένας Φτωχός Και Μόνος Καουμπόυ», ο οποίος κυκλοφόρησε το 1978. Αξιοσημείωτη και η εκδοχή-διασκευή των Ημισκούμπρια με τον τίτλο «Νωρίς», στο οποίο συμμετέχει και ο ίδιος ο Κηλαηδόνης (album «2030» του 1999).

«Θα Κάτσω Σπίτι, 2020»  

 Αν και κυκλοφόρησε το 1986, σήμερα, πιο επίκαιρος από ποτέ, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και το «Θα Κάτσω Σπίτι» αποτέλεσαν έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες, που εκφράζονται μέσα από τη μουσική.

Το single «Θα Κάτσω Σπίτι 2020» δημιουργήθηκε με την αφιλοκερδή συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών. Με πρόχειρες, «σπιτικές» ηχογραφήσεις και βίντεο, οι καλλιτέχνες ένωσαν τις φωνές τους κατά την περίοδο της πανδημίας (βλ. menoumespiti).

Βιολέτα Ίκαρη, Τζώρτζια Κεφαλά, Μαρία Κηλαηδόνη, Χρήστος Μάστορας, Πάνος Μουζουράκης, Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μαρίζα Ρίζου, δημιούργησαν το single «Θα Κάτσω Σπίτι, 2020», που κυκλοφόρησε, μετά από την ευγενική συναίνεση της οικογένειας Κηλαηδόνη. Όλα τα έσοδα που προέκυψαν από το τραγούδι έγιναν δωρεά στο Υπουργείο Υγείας, για την αγορά νοσηλευτικού υλικού στο πλαίσιο της μάχης κατά του κορωνοϊού.