Με ποιες βιωματικές δραστηριότητες μπορούν παιδιά νηπιακής ηλικίας να κινητοποιηθούν στο θέμα της ασφαλούς κυκλοφορίας με οχήματα, της τήρησης των κανόνων του Κ.Ο.Κ. και της προαγωγής κουλτούρας του ποδηλάτη, του συνοδηγού και του πεζού; Πώς μπορούν με ασφάλεια να βρίσκονται τα παιδιά ως επιβάτες ενός Ι.Χ.;

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Την εβδομάδα που μας πέρασε, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια», που εντάσσεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων της Θεματικής Ενότητας:  «Ζω καλύτερα -Ευ ζην- Οδική Ασφάλεια». Σκοπός του προγράμματος είναι η κινητοποίηση των μαθητών/ μαθητριών στο θέμα της ασφαλούς κυκλοφορίας με οχήματα, της τήρησης των κανόνων του Κ.Ο.Κ. και της προαγωγής κουλτούρας ποδηλάτη, συνοδηγού και πεζού.

Τα παιδιά, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, εξάσκησαν την παρατηρητικότητά τους και αναγνώριζαν τα σήματα. Γνώρισαν τον κύριο Κ.Ο.Κ. και τους κανόνες που αφορούν την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στο οδικό δίκτυο. Μέσα από βίντεο και φωτογραφίες αναπτύχθηκε συζήτηση γύρω από την οδηγική συμπεριφορά που έχουμε όταν κυκλοφορούμε στον δρόμο, αλλά και όταν τον διασχίζουμε ως πεζοί. Πώς μπορούν με ασφάλεια να βρίσκονται τα παιδιά ως επιβάτες ενός Ι.Χ.; Το σίγουρο είναι πως οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν πλέον σοβαρές παρατηρήσεις να κάνουν σε μερικά μέλη της οικογένειάς τους!

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, όπου ανέλαβαν διαφορετικούς ρόλους και προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τους κανόνες του κυρίου Κ.Ο.Κ.! Γνώρισαν τον φωτεινό σηματοδότη και εξασκήθηκαν στην αδρή και λεπτή κινητικότητα, κατασκευάζοντας χειροτεχνία με τον δικό τους ασφαλή δρόμο. Μέσα από ιστορική αναδρομή, γνώρισαν την εξέλιξη των μέσων μεταφοράς και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Πειραματικές διεργασίες με σκοπό τη γνωριμία τους με την αδράνεια (εξού και η χρήση ζώνης ασφαλείας) και την τριβή (επιφάνειες και υλικά που έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη), τους ξεσήκωσαν, κάνοντας τη μάθηση διασκεδαστική!

Τέλος, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας πήραν συνέντευξη από τον εκπαιδευτή οδήγησης κύριο Πετρακάκι Κωνσταντίνο, πατέρα μαθήτριάς μας, ο οποίος θέλησε με μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση να μας εξηγήσει με κατανοητό τρόπο τις βασικές αρχές του Κ.Ο.Κ. καθώς και τους κινδύνους που πρέπει όλοι μας να αποφεύγουμε. Τον ευχαριστούμε θερμά!