Μύθος ή Αλήθεια;

Είναι, άραγε, τα μουσεία ένας χώρος μόνο για τους ενήλικες; Όχι, φυσικά! Τα παιδιά απολαμβάνουν την εξερεύνηση των μουσείων. Μέσω της γνωριμίας των παιδιών με την τέχνη και την περιήγησή τους στο κάθε μουσείο, εμπλουτίζονται οι γνώσεις τους, εξάπτεται η φαντασία τους και κεντρίζεται η περιέργειά τους!

Επιμέλεια: Καλλιόπη Στρατήγη, Εκπαιδευτικός

 

Σε συνέχεια της προηγούμενης θεματικής εβδομάδας, «οι αισθήσεις μέσα στην Τέχνη», τα παιδιά του νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», ανακάλυψαν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους έργα τέχνης. Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε τη λέξη «Μουσείο»; Τι μπορούμε να δούμε μέσα στα Μουσεία και τι είδους εκθέματα υπάρχουν σε αυτά;

Σε όλο αυτό το ταξίδι μας στο μαγικό κόσμο της Τέχνης, σύμμαχός μας ήταν οι αισθήσεις! Κλείσαμε τα μάτια μας και με τη βοήθεια της αφής μαντέψαμε πίνακες ζωγραφικής. Μέσω της γεύσης και της όσφρησης καταφέραμε να μπούμε μέσα στους πίνακες, να μυρίσουμε αλλά και να δοκιμάσουμε όλα όσα μάς έδειχνε ο κάθε καλλιτέχνης στους πίνακές του. Με τη βοήθεια της όρασης συγκρίναμε γνωστούς πίνακες διάσημων καλλιτεχνών, με πίνακες που είχαμε οι ίδιοι δημιουργήσει στο σχολείο μας και στη συνέχεια γίναμε εμείς καλλιτέχνες και συνθέσαμε από την αρχή γνωστά έργα τέχνης. Δεν θα μπορούσε από αυτό το μαγικό μας ταξίδι στις αισθήσεις και την Τέχνη να λείπει η ακοή!

Αφού παρατηρήσαμε πίνακες με θάλασσες και ανθρώπινες φιγούρες να χορεύουν ακούσαμε ήχους και μουσικά κομμάτια, τα αντιστοιχίσαμε με τους ανάλογους πίνακες, συζητήσαμε για τα διαφορετικά συναισθήματα που εκφράζουν στον καθένα μας και χορέψαμε στον ρυθμό τους.

Πώς, όμως, όλες αυτές οι πληροφορίες και οι δράσεις θα γίνουν βίωμα για τα παιδιά; Μα, φυσικά, μέσω της επίσκεψής μας στο Μουσείο! Γι’ αυτόν τον λόγο η εβδομάδα μας έκλεισε με την εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή αλλιώς Καστέλο, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της περιόδου των ιπποτών. Το παλάτι χρησιμοποιείται πλέον ως μουσείο, το οποίο περιέχει διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες, είδη λαϊκής τέχνης από την αρχαιότητα, μεσαιωνικά ευρήματα, κοσμήματα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής και αγάλματα. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την επίσκεψή τους και τους γεννήθηκαν πολλές νέες ερωτήσεις, τις οποίες συζητήσαμε και αναλύσαμε όλοι μαζί.

Άραγε, μπορεί κάποιος να ανακαλύψει όλες τις πτυχές της Τέχνης; Εμείς, πάντως, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι μαζί με τις αισθήσεις και τις τέχνες «ταξιδέψαμε» σε νέα μέρη και απολαύσαμε αυτές τις δυο εβδομάδες στη νηπιαγωγείο μας. Ποιος ξέρει; Ίσως σε λίγο καιρό και με όλα όσα έχουμε μάθει, να μπορέσουμε και εμείς να δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα τέχνης!