Ένα θεατρικό ταξίδι στη Σμύρνη του ξεριζωμού και της ξενιτιάς… στη Σμύρνη της καρδιάς. 101 χρόνια πριν, η θάλασσα του απέραντου γαλάζιου, του ήλιου, των ταξιδιών και της χαράς μετατράπηκε στη θάλασσα της απόγνωσης, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

Την Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023 και ώρα 18:30 στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» παρουσιάστηκε η θεατρική σύνθεση «Μια θάλασσα τη μνήμη κατοικεί» από τον Θεατρικό Όμιλο «Αυλαία και πάμε», σε σύνθεση κειμένου και διδασκαλία του εκπαιδευτικού κ. Όμηρου Γιαννά.

Πρόκειται για ένα θεατρικό ταξίδι στη Σμύρνη του ξεριζωμού και της ξενιτιάς… στη Σμύρνη της καρδιάς. 101 χρόνια πριν, η θάλασσα του απέραντου γαλάζιου, του ήλιου, των ταξιδιών και της χαράς μετατράπηκε στη θάλασσα της απόγνωσης, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Έγινε το πέρασμα για χιλιάδες κυνηγημένες ψυχές και θύμησες που παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο και αποτέλεσαν την έμπνευση για να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη παράσταση.

Μέσα από τον λόγο, την κίνηση, τον αυτοσχεδιασμό και την αναπαράσταση, οι μαθητές ζωντάνεψαν επί σκηνής  μαρτυρίες, λογοτεχνικά κείμενα, τραγούδια και εικόνες με θέμα τη Μικρασιατική καταστροφή και με ανάγλυφο τρόπο απέδωσαν τον αγώνα των ανθρώπων για μια ζωή με ειρήνη.

Ακόμα, μέσα από την τέχνη του θεάτρου, που αποτελεί μια ατελείωτη πηγή έμπνευσης, βάδισαν στα χνάρια των ανθρώπων εκείνης της εποχής γνωρίζοντας περισσότερα ιστορικά στοιχεία, ευαισθητοποιήθηκαν στο ζήτημα της προσφυγιάς και εκφράστηκαν με έναν διαφορετικό και δημιουργικό τρόπο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Θεατρικός Όμιλος «Αυλαία και πάμε» δημιουργήθηκε μέσα από μια σύμπραξη της θεατρικής ομάδας «ΡΟΔΙΩΝ ΚΔΑΠ» και του επιμορφωτικού προγράμματος «ΡΟΔΙΩΝ Μάθησις», το οποίο αποτελείται από μαθητές της Δ’ και της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Οι συντελεστές της παράστασης

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Όμηρος Γιαννάς

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΚΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:

Ρωξάνη Κοντογιάννη, Μιχαέλα Τριανταφύλλα, Αλεξάνδρα Γκέλια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΒΙΝΤΕΟ:

Όμηρος Γιαννάς

ΣΚΗΝΙΚΑ:

Ρωξάνη Κοντογιάννη, Μιχαέλα Τριανταφύλλα, Όμηρος Γιαννάς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ:

Αλεξάνδρα Γκέλια

ΦΩΤΑ – ΗΧΟΣ:

Σπύρος Ατσικνούδας, Φωτεινή Σταυριανού

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΣΑΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Γεωργία Καζούλλη, Φωτεινή Σταυριανού