Την Τετάρτη, 31 Μαΐου, οι γονείς του Νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συμμετείχαν σε ομιλία με τίτλο «ΑΚΟΥΩ και ΑΚΟΥΓΟΜΑΙ! Το επόμενο βήμα στη σχέση μου με το παιδί». Η ομιλία διοργανώθηκε από το Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Κέντρο Συμβουλευτικής «ΡΟΔΙΩΝ Aνάδρασις».

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

 

Μέσα από μια σειρά βιωματικών σεναρίων, συζητήθηκαν τρόποι χειρισμού και δόθηκαν πολύτιμες συμβουλές, με το κύρος που χαρακτηρίζει το έργο των δύο ομιλητριών, μέσα από την καθημερινή και πολύχρονη επαφή τους με τα παιδιά στο σχολικό πλαίσιο. Τομείς προβληματισμού και σημεία συζήτησης με τους γονείς των παιδιών αποτέλεσαν καίρια ερωτήματα όπως:

§  Αποτελούν η διαπραγμάτευση, η τιμωρία και η υποχώρηση τις σωστές πρακτικές, όταν θέτουμε όρια στα παιδιά;

§  Τι κάνω όταν οι απαιτήσεις του παιδιού μου είναι υπερβολικές;

§  Πώς μπορώ να μιλήσω στο παιδί μου, ώστε να μ’ ακούσει;

§  Τι μπορώ να κάνω την ώρα που το παιδί μου αντιδρά έντονα και αισθάνομαι πως θα χάσω τον έλεγχο και τη ψυχραιμία μου;

§  Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν μια «δύσκολη» συμπεριφορά μέσω της αποκλιμάκωσης, της επικύρωσης συναισθήματος και άλλων καλών πρακτικών, ούτως ώστε να αποφευχθεί μια ενδοοικογενειακή σύγκρουση;

Μέσα από μια πληθώρα βιωματικών ασκήσεων και παραδειγμάτων, οι κυρίες Ελένη Κανδυλάκη και Έλενα Λιακοπούλου, ψυχολόγοι-σύμβουλοι του ΔΙ.ΚΕ.ΣΥ. «ΡΟΔΙΩΝ Ανάδρασις»,  συζήτησαν με τους γονείς τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι στη σχέση τους με τα παιδιά τους, στην προσπάθειά τους να θέσουν όρια.

Τέλος, παρουσιάστηκαν χρήσιμες πρακτικές, προκειμένου να μπορέσουν οι γονείς να δημιουργήσουν  το κατάλληλο πλαίσιο, μέσα στο οποίο το παιδί  μπορεί να αντλεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ικανοποίηση και ασφάλεια, για να μπορεί να εξελίσσεται και να δημιουργεί.