Το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, διεξήχθη ο Διαγωνισμός «FIRST® LEGO® League Expo Ρόδος» που φιλοξένησε 22 ομάδες (παιδιά ηλικίας 4 – 10 ετών). Ο Διαγωνισμός αποτέλεσε μια συνδιοργάνωση της Eduact με τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» και φιλοξενήθηκε στο Αθλητικό Κέντρο «ΡΟΔΙΩΝ Άθλησις». Ο Διαγωνισμός αφορούσε δύο ηλικιακά γκρουπ και πραγματοποιήθηκε τις ώρες 10:00 – 13:30, ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό.

Το FIRST® LEGO® League Explore επικεντρώνεται στην οικοδόμηση του ενδιαφέροντος για την επιστήμη και την τεχνολογία σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να κεντρίσει την περιέργεια των μικρών παιδιών και να την κατευθύνει προς την ανακάλυψη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον κόσμο γύρω τους. Τα μέλη της ομάδας εργάζονται με εκπαιδευτικά πακέτα της LEGO Education και εστιάζουν σε ένα θέμα προς διερεύνηση, ώστε να οικοδομήσουν τις ιδέες τους και να τις παρουσιάσουν.

To FIRST® LEGO League Discover είναι μια εισαγωγή στον παιγνιώδη κόσμο του STEM. Παιδιά ηλικίας 4-6 ετών συμμετείχαν σε αυτό το ταξίδι γνώσης, εξερεύνησαν και προβληματίστηκαν με την χρήση πραγματικών καταστάσεων. Το πρόγραμμα έθεσε ως πρόκληση ένα θέμα του πραγματικού κόσμου, το οποίο τα παιδιά ερεύνησαν και  δημιούργησαν καινοτόμες και πρωτότυπες λύσεις.

Στόχος της φετινής σεζόν SUPERPOWERΕD℠ ήταν οι ομάδες του FIRST® LEGO® League να ερευνήσουν από πού προέρχεται η ενέργεια και πώς διανέμεται, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται. Επιστρατεύοντας τη SUPER POWERED δημιουργικότητά τους κλήθηκαν να χτίσουν ένα καινοτόμο και καλύτερο ενεργειακό μέλλον. Πρόκειται για μια συνεργασία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) και του εκπαιδευτικού τομέα της LEGO® Education και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 110 χώρες παγκοσμίως. Ο Διαγωνισμός διεξάγεται με την Έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Φ15/160778/Δ2) και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στον Διαγωνισμό απονεμήθηκαν μετάλλια και διπλώματα σε κάθε συμμετέχοντα, όπως και βραβεία σε όλες τις ομάδες. Όλα τα βραβεία ήταν μη ανταγωνιστικά. Τη διοργάνωση υποστήριξε η Ο3 Out of the Ordinary, επίσημος αντιπρόσωπος LEGO® Education στην Ελλάδα.