Πώς αισθάνεται ένας επιχειρηματίας που δημιουργεί μία εταιρία και τη βλέπει να υλοποιείται σταδιακά; Και αν υποθέσουμε ότι ο επιχειρηματίας είναι μαθητής από 13 έως 16 ετών, μπορείτε να φανταστείτε τα συναισθήματα ενθουσιασμού!
Επιμέλεια: Αρνιθενού Σταυρούλα, Μαθηματικός και Κοροπούλης Βαγγέλης, Φυσικός
Την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους είχαν οι δύο Όμιλοι Νεανικής Επιχειρηματικότητας των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» σε Εμπορική Έκθεση στην Αθήνα, στο «The Mall Athens». Εκεί, στις 17 Μαρτίου, διεξήχθη ο πανελλήνιος διαγωνισμός επιχειρηματικότητας, ο οποίος διοργανώθηκε από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ- JA Greece) και συμμετείχαν σε αυτόν και άλλες εικονικές εταιρίες της Ελλάδας, με στόχο την ανάδειξη της «Καλύτερης Εικονικής Επιχείρησης 2023».
Ο άλλος Όμιλος, με συμμετέχοντες μαθητές από τη Γ’ Γυμνασίου έως την Α’ Λυκείου και υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Σταυρούλα Αρνιθενού, Μαθηματικό, κατασκεύασε τη νέα εφαρμογή «Wanna Park», με ενεργειακά αυτόνομους σένσορες, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί, για να προσφέρει στους οδηγούς της Ρόδου μια γρήγορη και εύκολη λύση στην εύρεση θέσης στάθμευσης με τη χρήση ενός smartphone. Μάλιστα, την εν λόγω εφαρμογή, την οποία δημιούργησαν οι μαθητές σε συνεργασία με τον Όμιλο Ρομποτικής των Εκπαιδευτηρίων με μέντορα τον κ. Pier Calderan.
Ο κ. Calderan είναι μηχανικός, σχεδιαστής και ειδικός στο Arduino, σε πολλές άλλες τεχνολογίες και γλώσσες προγραμματισμού, ο οποίος άφησε την Ιταλία και, πλέον, θα βρίσκεται στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», για να προσφέρει workshops στις νέες τεχνολογίες στο μαθητικό κοινό της Ρόδου.
Η εταιρία θα έχει την πολύτιμη αρωγή του χώρου στάθμευσης «FastCarPark» του «Αεροδρομίου Διαγόρας Ρόδου», που θα αξιοποιήσει την ιδέα και θα την εφαρμόσει για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας. Η εταιρία αξιοποίησε την τεχνολογία «Lora» (long range), με την οποία οι αισθητήρες ανιχνεύουν την απουσία και την παρουσία οχημάτων σε πραγματικό χρόνο και δίνουν την πληροφορία στον χρήστη μέσω ενός smartphone. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός διαθέτει ηλιακά πάνελ και δεν απαιτεί εξωτερική καλωδίωση. Η ενσωμάτωση στατιστικού λογισμικού προσφέρει λύσεις για την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη συμφόρηση στάθμευσης. Επιπλέον, οι αισθητήρες διαθέτουν χαμηλό λειτουργικό κόστος, επειδή μπορούν να γίνουν διάφορες δοκιμές συντήρησης εξ αποστάσεως. Η ενσωματωμένη τεχνολογία «Lora» των αισθητήρων κρυπτογραφεί όλες τις επικοινωνίες, ενισχύοντας την άμυνά τους απέναντι στους χάκερ. Κάθε αισθητήρας είναι ικανός να διαχειρίζεται εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, εξασφαλίζοντας ανθεκτικότητα και αξιοπιστία.