Οι μαθήτριες και οι μαθητές των τάξεων Α’ και Β’ Δημοτικού μεταμορφώθηκαν σε  «περιηγητές» στο Αιγαίο, σε ένα γοητευτικό ταξίδι στην Ιστορία και την Τέχνη, φωτίζοντας τον Αιγαιακό πολιτισμό και τη ζωή των Δωδεκανησίων στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Ελληνικής Επανάστασης.

Επιμέλεια: Βασιλείου Ε., Νάκκα Ε., Εκπαιδευτικοί

 

Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαρτίου, οι μαθήτριες και οι μαθητές των τάξεων Α’ και Β’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» επισκέφθηκαν το «Νεστορίδειο Μέλαθρο», το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο Αιγαιακός χώρος με το βλέμμα των περιηγητών τον 16ο-19ο αιώνα και τα Δωδεκάνησα στην Ελληνική Επανάσταση».

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με έργα από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα και γνώρισαν μια ιστορική περίοδο που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του τόπου μας αλλά και όλης της Ελλάδας.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με έργα χαρακτικής τέχνης και αποτυπώσεις σε ξύλο, μέταλλο και πέτρα, οι οποίες εξελίχθηκαν σε μοναδικούς πίνακες ζωγραφικής και χάρτες. Επιπλέον, άγγιξαν αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τον 16ο αιώνα, όπως η πυξίδα, και έμαθαν αρκετές πληροφορίες γι’ αυτά.

Στη συνέχεια, διασκέδασαν ψάχνοντας και εντοπίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία στους πίνακες της έκθεσης μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ανακάλυψης. Μέσα από τα εικαστικά έργα κατάφεραν να συνδέσουν το παρόν με το παρελθόν, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στην Ιστορία και την Τέχνη των νησιών του Αιγαίου και στο προεπαναστατικό παρελθόν τους.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στα παιδιά ο πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου, με τίτλο «Ο όρκος» καθώς και έργα του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Θεόφιλου. Στο τέλος, παρατήρησαν με προσοχή τις κούκλες με τις παραδοσιακές φορεσιές των Δωδεκανήσων, άκουσαν τις πληροφορίες για τα νησιά μας και απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις. Τα παιδιά αποχώρησαν γεμάτα χαμόγελα και ανυπομονησία για την επόμενη επίσκεψή τους στο Μουσείο.

Ευχαριστούμε θερμά το «Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης και συγκεκριμένα την κυρία Βάλια Μυλωνά για τη ζεστή φιλοξενία και την άψογη παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Φωτογραφίες