Ποια είναι η έννοια του «πράσινου σπιτιού»; Ποια είναι η σχέση του με την οικολογική συνείδηση και την προστασία του περιβάλλοντος; Γιατί αξίζει οι σύγχρονες γενιές να προσανατολίσουν τις οικιστικές τους αναζητήσεις στην αντίληψη ενός σπιτιού που σέβεται την αισθητική και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό;

 

Σε αυτά τα ενδιαφέροντα ερωτήματα και σε άλλα παρόμοια, είχαν την ευκαιρία οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου μας να λάβουν απαντήσεις από την κ. Αναστασία Μαργιέ. Η κα Μαργιέ, αρχιτέκτονας μηχανικός, αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκλησή μας και με τον εύληπτο και ζωντανό λόγο της εξήγησε στα παιδιά μας τους λόγους για τους οποίους τα σπίτια είναι καταναλωτές ενέργειας, με αποτέλεσμα να προκαλούν περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Τι προτείνει ο βιοκλιματικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ζητημάτων που επιδεινώνουν την περιβαλλοντική κρίση; Οικίες που χτίζονται λαμβάνοντας υπόψη τη μελέτη του μικροκλίματος, που σημαίνει την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων, δηλαδή του ήλιου, του αέρα, του ανέμου, του νερού, του  εδάφους και της βλάστησης.

Η ομιλία της κ. Μαργιέ προσέλκυσε το ενδιαφέρον των παιδιών μας, όπως αποδείχθηκε από τις καταιγιστικές ερωτήσεις τους, που ήταν εύστοχες και εντυπωσίασαν την ομιλήτριά μας.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μαργιέ για την εξαιρετική της παρουσίαση και την προθυμία της να συνομιλήσει και πάλι με τα παιδιά μας σε μελλοντική δράση για την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον. Το μήνυμά της ότι ο πιο εύστοχος ορισμός της αρχιτεκτονικής είναι η επιθυμία του επιστήμονα να εξασφαλίζει χαρά στους συνανθρώπους του, είναι ασφαλώς τρόπος σκέψης και δράσης για τα σπίτια που επιθυμούμε να ομορφαίνουν με την ποιότητά τους τη ζωή μας.

Φωτογραφίες