Κάθε αστέρι, κάθε πλανήτης του σύμπαντος είναι πραγματικότητα και φαντασία, πλεγμένα  με όνειρα, ανησυχίες και ηρωικά επιτεύγματα. Συνδέουμε την αρχαία ελληνική παράδοση και κληρονομιά, με την ανακάλυψη νέων συνόρων, ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα και να αναπτύξουμε τεχνολογίες αιχμής. Οι μαθητές μας είναι πολίτες του μέλλοντος.

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Όλα ξεκίνησαν από το απόλυτο σκοτάδι. Άλλοι θα πουν πως γεννήθηκε η Γαία και ξεπήδησαν μέσα της βουνά, ο Ουρανός, ήλιος και αστέρια… άλλοι πάλι αποδεικνύουν πως έγινε μια πελώρια έκρηξη. Μάχες για το ποιος θα επικρατήσει ή η εξέλιξη των ειδών και η Παγγαία; Η προέλευση του κόσμου και η εξιστόρηση της ζωής και των περιπετειών μιας ευρείας ποικιλίας θεών, ηρώων, ηρωίδων και άλλων μυθολογικών πλασμάτων είναι μόνο μερικές από τις πτυχές της μυθολογίας! Όταν όμως πλέον μπορούμε να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα αλλά και να αμφισβητήσουμε τα μέχρι τώρα δεδομένα, τότε η επιστήμη δίνει απαντήσεις με αποδείξεις. Το σύμπαν, το ηλιακό μας σύστημα και όλες οι ανθρώπινες προσπάθειες για να το εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε πού βρισκόμαστε και πού θα βρεθούμε στο μέλλον και γιατί. Κάθε πλανήτης, κάθε θεός και μια ιστορία… κάθε τι ανεξήγητο πλέον έχει εξήγηση μέσω της πειραματικής διαδικασίας.

Το πρόγραμμα FAnTASIA του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το University of Dublin, εισάγει τους μαθητές μέσα από το παραμύθι «Στον δρόμο για το παλάτι του ήλιου», στον πειραματισμό και στην εξήγηση απλών επιστημονικών εννοιών που συχνά μπερδεύει τα παιδιά, όπως: Πού κρύβεται ο ήλιος; Με τι υλικά θα κατασκευάσω μια βάρκα; Γιατί επιπλέουν τα σιδερένια καράβια, αφού το σίδερο βουλιάζει; Το πρόγραμμα επαναλαμβάνεται και φέτος, αφού εκπονήθηκε την περασμένη σχολική χρονιά και υπήρξαν μετρήσιμα αποτελέσματα για την επιτυχία του.

Η μυθολογία συναρπάζει κάθε χρόνο τα παιδιά, οι ήρωες και τα πάθη των θεών, το ακατόρθωτο που γίνεται εφικτό. Φέτος, τα παιδιά κατασκεύασαν σαν άλλος Δαίδαλος τον λαβύρινθο του Μινώταυρου και με άνεση στο τέλος του προγράμματος γνώριζαν του Ολύμπιους θεούς και τα σύμβολά τους.

Συνδέουμε την αρχαία ελληνική παράδοση και κληρονομιά, με την ανακάλυψη νέων συνόρων, ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα και να αναπτύξουμε τεχνολογίες αιχμής. Οι μαθητές μας είναι πολίτες του μέλλοντος.

Φωτογραφίες