Πώς λειτουργεί η καρδιά μας; Από ποια μέρη αποτελείται; Πώς πραγματοποιείται ένας υπέρηχος καρδιάς; Στο Αμφιθέατρο των Εκπαιδευτηρίων μας, ο κηδεμόνας του Σχολείου μας και καρδιολόγος, κ. Αναστάσης Παπαθεοδωράκης, πραγματοποίησε υπέρηχο καρδιάς σε εθελοντή μαθητή μας, για να δουν οι μαθήτριες και μαθητές της Α’ λυκείου την καρδιά σε λειτουργία.

Επιμέλεια: Κατερίνα Δέμπελη, Βιολόγος

 

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τους χώρους, τα  τοιχώματα, τις βαλβίδες της καρδιάς και τη ροή του αίματος κατά τη συστολή και χαλάρωσή της. Είδαν την αορτή και συνειδητοποίησαν τον βασικό ρόλο της αριστερής κοιλίας σε αυτό το όργανο αντλία του σώματός μας.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθεοδωράκης συζήτησε μαζί τους για την επίδραση εξωγενών παραγόντων στη λειτουργία της καρδιάς, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κοκαΐνη και τα αναβολικά.

Με αυτόν τον βιωματικό τρόπο, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α’ Λυκείου είχαν τη δυνατότητα να εμπεδώσουν από κοντά βασικές βιολογικές λειτουργίες και να επιλύσουν σχετικά ζητήματα που τους απασχολούν.

Ευχαριστούμε θερμά τον γιατρό κ. Αναστάση Παπαθεοδωράκη, τον εθελοντή μαθητή μας Ηλία Παπαθεοδωράκη και τον κ. Σπύρο Ατσικνούδα για την τεχνική υποστήριξη.

Φωτογραφίες