Το Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», κατά τη χρονική περίοδο 6 έως 28 Φεβρουαρίου 2023 δανείστηκε από τον Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπαιδευτικές μουσειοσκευές. Οι μουσειοσκευές του ΥΣΜΑ  αποτελούν πολύπλευρο εποπτικό υλικό, παρέχοντας στις μαθήτριες και στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα την αρχιτεκτονική και την πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας.

Επιμέλεια: Ελένη Νάκκα, Εκπαιδευτικός

 

Οι μουσειοσκευές που γνώρισαν τα παιδιά ήταν οι ακόλουθες:

Λιθοξοϊκή

Η μουσειοσκευή αυτή περιλαμβάνει ένα μικρό αντίγραφο του Παρθενώνα, εργαλεία λιθοξοϊκής, ένα κομμάτι μάρμαρο με τα ίχνη τους, βιβλία και άλλο πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Οι μαθήτριες και οι μαθητές γνώρισαν τα εργαλεία των αρχαίων μαρμαροτεχνιτών και προσπάθησαν να καταλάβουν την αντιστοιχία τους με τα σημερινά. Παρατήρησαν τα ίχνη των εργαλείων στο μάρμαρο, έμαθαν να τα αναγνωρίζουν επάνω σε επιφάνειες αρχαίων και νεότερων κτηρίων και γλυπτών καθώς και δοκίμασαν να λαξεύσουν οι ίδιοι διάφορα υλικά, όπως μάρμαρο, ξύλο, κερί, σαπούνι.

Ένας Αρχαίος Ναός

Η μουσειοσκευή αυτή περιλαμβάνει το βιβλίο «Ένας Αρχαίος Ναός», την ταινία «Η κατασκευή ενός αρχαίου ναού» και σχετικά ψηφιακά διαδραστικά παιχνίδια. Επίσης, περιλαμβάνει ένα μικρό αντίγραφο του Παρθενώνα, μικρά αντίγραφα κιόνων των τριών ρυθμών και σφραγίδες με τις οποίες οι μαθητές μπορούν να παίξουν συνθέτοντας προσόψεις ναών με τους τρεις ρυθμούς. Οι μαθήτριες και οι μαθητές μελέτησαν και κατανόησαν την αρχιτεκτονική των ναών, με έναν τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

H Ζωφόρος του Παρθενώνα

Η μουσειοσκευή αυτή περιλαμβάνει ένα μικρό αντίγραφο του Παρθενώνα, πλαστικά καλούπια των λίθων της δυτικής ζωφόρου σε κλίμακα 1:20 και του κεφαλιού της θεάς Ίριδας από την ανατολική ζωφόρο σε φυσικό μέγεθος, φωτογραφική αναπαράσταση ολόκληρης της ζωφόρου αλλά και φωτογραφίες από επιλεγμένους λίθους, ψηφιακό οπτικό υλικό, εκπαιδευτικά φυλλάδια και βιβλία. Οι μαθήτριες και οι μαθητές γνώρισαν το σύνολο της γλυπτικής της κλασικής εποχής, έφτιαξαν δικά τους εκμαγεία, τα συνέθεσαν και ολοκλήρωσαν την εμπειρία της εξερεύνησης της ζωφόρου με την αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή.

Οι μουσειοσκευές του ΥΣΜΑ  αποτελούν πολύπλευρο εποπτικό υλικό, παρέχοντας στις μαθήτριες και στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα την αρχιτεκτονική και την πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας.

Φωτογραφίες