Την Παρασκευή 3 Μαρτίου, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Συρόπουλος Σπύρος συντόνισε μια συζήτηση με μαθήτριες και μαθητές του σχολείου μας με τίτλο «Δώδεκα Διαχρονικά Δώρα από τα Δωδεκάνησα» και θέμα την προσφορά των Δωδεκανήσων στον παγκόσμιο πολιτισμό.

 

Σε μια ζεστή κουβέντα ο κ. Συρόπουλος ανέδειξε, μαζί με τα παιδιά, τις αξίες που καλλιέργησαν τα Δωδεκάνησα στην πορεία των αιώνων και προσέφεραν στον παγκόσμιο πολιτισμό. Αναλύθηκε το πώς η εκμετάλλευση της ξυλείας επηρέασε την εξέλιξη της Ρόδου στη ναυτιλία και στο εμπόριο. Με παραστατικό τρόπο αναδύθηκε η ανάπτυξη των τεχνών, ο αθλητισμός, η ρητορική και η αστρονομία. Με εναργή τρόπο έγινε κατανοητό πώς η θέση της Ρόδου την οδήγησε στην ανάπτυξη της διπλωματίας, του ναυτικού δικαίου αλλά και στην ίδρυση αποικιών σε όλη τη Μεσόγειο. Η μεγαλύτερη όμως αξία που αναδείχθηκε και κατέκλυσε τον κόσμο ήταν η αξία της συνεργασίας και η ανάπτυξη μέσω αυτής.

Παράλληλα απαντήθηκαν ερωτήματα όπως:

Πώς συνδέεται η Ρόδος με την ιδέα της ευρωπαϊκής ένωσης;

Πού βρισκόταν η σχολή ρητορικής που ανέδειξε σημαντικούς ρήτορες;

Ποια η στάση των Ρόδιων απέναντι στους ανθρώπους που ήρθαν στη Ρόδο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και ποια η στάση αυτών όταν το νησί αντιμετώπιζε κινδύνους;

Ποια η σχέση της Ρόδου με το άγαλμα του συμπλέγματος του Λαοκόοντα που βρίσκεται στο Βατικανό και με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων;

Συντελεστές: Βαγιαννάκης Σωτήρης, Βλαχούδη Κωνσταντίνα, Γαλλή Μαρία, Διακίδης Μιχάλης, Διβάνης Εμμανουήλ, Ζαμπεττούλα Φλώρα, Ιακωβίδη Ευτυχία, Ιωαννίδης Ιάκωβος, Καραολάνης Μιχαήλ-Άγγελος, Σταματιάδης Άγγελος, Χάρος Γιώργος, Χατζηδημητρίου Ερασμία.

Οργάνωση: Κοροπούλης Βαγγέλης, Μυλωνοπούλου Χρυσάνθη, Ρούσος Μιχάλης, Χατζηφούντας Τέλης.

Ευχαριστούμε τον κ. Κυριακούλη για την εξαιρετική ιδέα και την πρόσκληση του κ. Συρόπουλου.

Φωτογραφίες