Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» κάνουν μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που συνέβησαν στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα μέχρι και την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Επιμέλεια: Εκπαιδευτικοί Γ’ δημοτικού

 

Την Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ Δημοτικού του Σχολείου μας, τίμησαν την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με μια αφιερωματική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα». Πιο συγκεκριμένα, οι μαθήτριες και οι μαθητές, μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο, αφηγήθηκαν τα ιστορικά γεγονότα μέχρι την επίσημη Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα στις 7 Μαρτίου του 1948.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, οι μαθήτριες και οι μαθητές αναφέρθηκαν στα ιστορικά γεγονότα, τα οποία ξεκίνησαν από την περίοδο της Ιπποτοκρατίας και το αποτύπωμά της στη Ρόδο. Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίχθηκε φτάνοντας στο 1522 με την άφιξη των Οθωμανών στο νησί, ενώ το 1912 τα Δωδεκάνησα βρέθηκαν υπό ιταλική κατοχή. Η ιστορική αφήγηση των μαθητών συνεχίστηκε με την περίοδο της γερμανικής κατοχής και ολοκληρώθηκε με την παράδοσή τους στους Άγγλους. Το επετειακό αφιέρωμα κορυφώθηκε το 1947, με την τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Η εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά από όλες τις τάξεις του Δημοτικού  με την απόδοση των τραγουδιών «Ελεύθερα Δωδεκάνησα» και «Το τραγούδι της Ειρήνης». Επίσης, τη χορωδία συνόδευσαν τα μουσικά σχήματα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου υπό την καθοδήγηση του κ. Γιάννη Χατζή, εκπαιδευτικού Μουσικής του Σχολείου.

Πρωτότυπες διδακτικές πρακτικές κινητοποίησαν το ενδιαφέρον των μαθητριών και των μαθητών και προκάλεσαν την εξοικείωσή τους με έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης της ιστορίας. Τα παιδιά μελέτησαν την ιστορία του τόπου τους και την ενέταξαν στην ιστορία του κόσμου τους, φωτίζοντας τα κομμάτια της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Φωτογραφίες