Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο συναρπαστικά μπορεί να γίνουν τα μαθηματικά, όταν τα προσεγγίζουμε με παιγνιώδη τρόπο; Tα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», προάγοντας πρωτότυπους τρόπους μάθησης, οργάνωσαν το μαθηματικό παιχνίδι «Brain Teasers» με αφορμή την «Ημέρα του π».

Επιμέλεια: Ομάδα Μαθηματικών Γυμνασίου-Λυκείου

 

Η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου (3/14 με τον αμερικανικό τρόπο γραφής των ημερομηνιών), επειδή τα 3, 1 και 4 είναι τα πρώτα τρία ψηφία του αριθμού πι (π = 3,14159…) στο δεκαδικό σύστημα αρίθμησης.

Συμμετείχαν παιδιά του Γυμνασίου, της Α’ και της Β’ Λυκείου, τα οποία χωρίστηκαν σε ομάδες και κλήθηκαν σε δεδομένο χρόνο να λύσουν μαθηματικούς γρίφους και προβλήματα λογικής. Η καθαρή σκέψη, η λογική και η συνεργασία, ήταν σημαντικές δεξιότητες για την επίλυση αυτών των γρίφων. Οι μαθήτριες και οι μαθητές των ομάδων που διακρίθηκαν κέρδισαν βιβλία με πρωτότυπα μαθηματικά προβλήματα.

Η συμμετοχή των παιδιών σε παιχνίδια, όπως το  «Brain Teasers», συνιστά μια ελκυστική πρόκληση, η οποία συνδυάζει την ευχάριστη μάθηση με την αποτελεσματική συνεργασία. Τα Μαθηματικά, που αποτελούν σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές έναν από τους «φόβους» των μαθητών, μετατρέπονται σε ένα μάθημα που αποκαλύπτει τη γοητεία και τη δύναμή του με κατάλληλες βιωματικές, δημιουργικές διδασκαλίες και με διαγωνισμούς – παιχνίδια, όπως το «Brain Teasers».

Οι 2 νικήτριες ομάδες: 

Φωτογραφίες