Η διασκέδαση σε… μαθηματικές διαστάσεις! Στο Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Μαθηματικών με το «Παιχνίδι Λογικής», μια γιορτή της δημιουργικής και μαθηματικής σκέψης, εξασκώντας τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη συνεργατικότητα!

 Επιμέλεια: Ομάδα εκπαιδευτικών Μαθηματικών

 

Ανάμεσα στους άπειρους αριθμούς που συναντάμε, υπάρχουν ορισμένοι που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Οι αριθμοί που δεν είναι απλώς σύμβολα με ποσοτική σημασία, αλλά έχουν βαθύτερο νόημα. Σε αυτό το σύνολο των σημαντικών αριθμών, το «π» κατέχει ξεχωριστή θέση.

Κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου (14/3) γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μαθηματικών, η οποία αποκαλείται ημέρα του «π» ή αλλιώς του αριθμού 3,14. Προκύπτει από τον λόγο του μήκους του κύκλου προς τη διάμετρό του και ισχύει για οποιοδήποτε κυκλικό αντικείμενο. Γιορτάζεται αυτή την ημέρα εξαιτίας των αριθμητικών συμπτώσεων. Ως γνωστόν, η τιμή της σταθεράς ∏=3,14. Ωστόσο, στο εξωτερικό, γράφεται πρώτα ο μήνας και μετά η ημέρα, 3/14. Μάλιστα, η ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1.59 μετά το μεσημέρι, καθώς τα 1, 5 και 9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι ∏=3,14159.

Ο εορτασμός της ημέρας του «π» καθιερώθηκε το 1988 από τον Larry Shaw, στο Σαν Φρανσίσκο. Γιορτάζεται, δε, με την κατανάλωση στρογγυλών πιτών – στα αγγλικά το ελληνικό γράμμα π θυμίζει την αγγλική λέξη pie (πίτα) η οποία προφέρεται ως «πάι».

Στο Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Μαθηματικών με το «Παιχνίδι Λογικής», μια γιορτή της δημιουργικής και μαθηματικής σκέψης. Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας συμμετέχουν σε ομαδικές, βιωματικές, δράσεις που ακονίζουν το μυαλό κι εξάπτουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία.

Φωτογραφίες