Προτού η τεχνολογία «One To One Devices and Learning» αρχίσει να εδραιώνεται παγκοσμίως, τα σχολικά βιβλία και το υλικό με βάση το χαρτί ήταν το χρησιμοποιούμενο, δοκιμασμένο και αληθινό μέσο εκπαίδευσης για χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, διάφορες εκπαιδευτικές μονάδες ενθάρρυναν σταδιακά τους μαθητές να φέρουν τους δικούς τους φορητούς υπολογιστές, smartphone ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στην τάξη.

Η τεχνολογία εξελίσσεται πλέον σε αναπόσπαστο μέρος των σχολικών προγραμμάτων σπουδών ακόμη και για μαθητές μικρότερης ηλικίας. Τα σχολεία επένδυσαν στην τεχνολογία «One To One Devices and Learning» ακόμη και σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η επίδρασή της στη μάθηση των παιδιών ήταν αναμφισβήτητη.

Η τεχνολογία one-to-one στα σχολεία είναι εδώ για να μείνει και καθιερώνεται για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»! Στο μοντέλο διδασκαλίας «One To One Devices and Learning» κάθε συμμετέχων χρησιμοποιεί τη δική του συσκευή.

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία της Microsoft που αξιοποιεί ο εκπαιδευτικός, σε συνδυασμό με το λογισμικό NetSupport, με το οποίο ελέγχει πλήρως την τάξη του, συνθέτουν ένα ελκυστικό περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά.

Τα πλεονεκτήματα του «One To One Devices and Learning» είναι πολλά, όπως και τα οφέλη:

  1. Αυξημένη εμπλοκή και συμμετοχή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία

Οι νεότερες γενιές—όπως οι Gen Z και A—μεγαλώνουν με την τεχνολογία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ενσωμάτωση της εκπαιδευτικής τεχνολογίας στα σχέδια μαθημάτων, στις εργασίες για το σπίτι και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες είχε θετική επίδραση στη συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η εισαγωγή της ατομικής εκπαιδευτικής τεχνολογίας στην τάξη είναι ένα κρίσιμο μέρος της δημιουργίας ενός δυναμικού και διεγερτικού μαθησιακού περιβάλλοντος και επιτρέπει στους μαθητές να συμμετέχουν στο σχολείο με τον ίδιο τρόπο που συμμετέχουν ενεργά στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

  1. Υπευθυνότητα μαθητή και επαγγελματική εξέλιξη

Η νέα γενιά μαθητών έχει απίστευτη γνώση της τεχνολογίας και οι σχετικές γνώσεις τους τούς επιτρέπουν να κατανοήσουν γρήγορα νέες έννοιες που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Η επαγγελματική ανάπτυξη εμπίπτει, επίσης, καλά στο πλαίσιο της αυξημένης ευθύνης των μαθητών. Η εξοικείωση των μαθητών με την τεχνολογία βοηθά στην προετοιμασία τους για έναν κόσμο και ένα εργασιακό περιβάλλον που βασίζεται περισσότερο στην τεχνολογία, αφού αυξάνονται διαρκώς οι θέσεις εργασίας που απαιτούν τεχνικές δεξιότητες. Καθώς το εργατικό δυναμικό συνεχίζει να ψηφιοποιείται, οι αναπτύξεις one to one προετοιμάζουν τους μαθητές κάνοντας κανόνα τη χρήση της τεχνολογίας στην τάξη.

  1. Καλύτερη αξιοποίηση του διδακτικού χρόνου από τους εκπαιδευτικούς

Οι δυνατότητες της τεχνολογίας στην εκπαίδευση είναι απεριόριστες. Η εφαρμογή του διδακτικού μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης καθίσταται πιο εύκολη από ποτέ, αφού, με το πάτημα ενός κουμπιού, ο εκπαιδευτικός μπορεί να μοιραστεί με τους μαθητές πλήθος οπτικοακουστικού υλικού, εφαρμογών, προγραμμάτων κ.ά. χάρη και στα εκπαιδευτικά εργαλεία της Microsoft που αξιοποιούνται εδώ και χρόνια στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Έτσι, όχι μόνο αξιοποιείται πλήρως και παραγωγικά κάθε στιγμή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά, το σημαντικότερο, κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να αυτενεργεί στους δικούς του ρυθμούς συμμετέχοντας σε ομαδοσυνεργατικές, βιωματικές δραστηριότητες, ώστε να εφαρμοστεί η νέα γνώση.

 

Στην παρουσίαση-ενημέρωση των γονέων των μαθητών/μαθητριών της Α’ τάξης του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας για το σχολικό έτος 2022-2023 παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, και η διδακτική καινοτομία με το λογισμικό «One To One Devices And Learning». Στην ενημέρωση παρευρέθηκε και ο Ιωάννης Καραγιάννης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών, ο οποίος δημοσίευσε τις εντυπώσεις του στην ιστοσελίδα Μαθηματικός Περιηγητής, όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

Την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022 υλοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» παρουσίαση-ενημέρωση των γονέων των μαθητών/μαθητριών της Α΄ τάξης του Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2022-2023 όπου, ανάμεσα σε άλλα, παρουσιάστηκε μια διδακτική καινοτομία με το λογισμικό «One To One Devices And Learning». Την παρουσίαση υλοποίησε ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Χατζημιχάλης Μάριος-Τσαμπίκος με τρόπο αναλυτικό παρουσία του Γενικού Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων κ. Κυριακούλη Κυριάκου. Είχα τη χαρά να την παρακολουθήσω και με εντυπωσίασε το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη εφαρμογή επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αλληλεπίδραση Καθηγητή-μαθητών/μαθητριών σε ελάχιστο χρόνο, καθοδήγηση και ενθάρρυνση των μαθητών/μαθητριών εξοικονομώντας πολύτιμο διδακτικό χρόνο.

Στο μοντέλο διδασκαλίας, «One To One Devices and Learning» κάθε συμμετέχων χρησιμοποιεί τη δική του συσκευή.

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία της Microsoft που αξιοποιεί ο εκπαιδευτικός, σε συνδυασμό με το λογισμικό NetSupport, με το οποίο ελέγχει πλήρως την τάξη του, συνθέτουν ένα ελκυστικό περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά.

Εκφράζω από τη θέση του ΣΕΕ παιδαγωγικά υπεύθυνου της σχολικής μονάδας, τα συγχαρητήριά μου στους υπεύθυνους των Εκπαιδευτηρίων και τη συστήνω ανεπιφύλακτα ως καλή διδακτική πρακτική.

Πηγή: Παρουσίαση μιας διδακτικής καινοτομίας One To One Devices And Learning από τα Εκπαιδευτήρια Ροδίων Παιδεία – Μαθηματικός Περιηγητής (sch.gr)