Το Σάββατο, 8 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το «Εveresting Challenge», ένας ποδηλαδικός άθλος που ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τον αθλητή του τριάθλου Θοδωρή Τσικούρη. Ο Θοδωρής δεν ολοκλήρωσε απλώς τον άθλο του, αλλά ξεπέρασε τα προβλεπόμενα! Ο απολογισμός του ήταν 8.890m υψομετρική διαφορά με 235 km ανάβαση, τα οποία κατάφερε να διανύσει σε χρόνο λίγο περισσότερο από 14 ώρες! Η αθλητική εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Θοδωρή μαζί με την Π.Ε.Α.Ν.Δ. (Πανελλήνια Ένωση Αγώνος Κατά του Νεανικού Διαβήτη), ενώ τα χρήματα και τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν, δόθηκαν για το έργο της Π.Ε.Α.Ν.Δ.

 

Ο Θοδωρής είναι απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων μας και οδοντίατρος, πλέον, στο επάγγελμα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο, αλλά ζει, πλέον, μόνιμα στην Αθήνα. Είναι αθλητής τριάθλου μεγάλων αποστάσεων και ο μικρότερος ηλικιακά στην Ελλάδα που τερμάτισε αγώνα απόστασης Ironman (3,8km κολύμβηση, 180km ποδήλατο, 42,2km τρέξιμο). Όπως αποδείχθηκε, η διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 που έλαβε όταν ήταν 13 ετών τού πρόσφερε τελικά πολύ περισσότερα απ’ όσα του στέρησε, καθώς τον δίδαξε από νωρίς πειθαρχία, προσήλωση στον στόχο και επιμονή στη συνεχή προσπάθεια για ατομική βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Σε αυτόν τον ποδηλατικό άθλο ο Θοδωρής κατάφερε να ανεβεί ένα βουνό όσες φορές χρειαστεί, ώστε τα συνολικά υψομετρικά να ισούνται με την κορυφή των Ιμαλαΐων, το Έβερεστ, το ψηλότερο σημείο στον κόσμο (8.848m). Η επιλογή της κατάλληλης ανηφόρας/βουνού έγινε στο νησί της Ρόδου και συγκεκριμένα από τη Σάλακο προς τον Προφήτη Ηλία. Ο συνολικός αριθμός των ελαχίστων αναβάσεων είναι οι 22 φορές και των μέγιστων 25 (10.000m υψομετρικά), με συνολική μέγιστη απόσταση τα 250 χιλιόμετρα. Ο Θοδωρής δεν ολοκλήρωσε απλώς τον άθλο του, αλλά ξεπέρασε τα προβλεπόμενα! Ο απολογισμός του ήταν 8.890m υψομετρική διαφορά με 235 km ανάβαση, τα οποία κατάφερε να διανύσει σε χρόνο λίγο περισσότερο από 14 ώρες!

Σε αυτόν τον άθλο, ο Θοδωρής δεν ήταν μόνος. Οι δεκάδες εθελοντικές ομάδες δημιούργησαν ένα σκηνικό ασφάλειας, δύναμης και οργάνωσης. Η εθελοντική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών Σαλάκου (ΕΘΟΜΑΚ), η ελληνική ομάδα διάσωσης, οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού και η ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών Ρόδου (Ο.Α.Κ. Ρόδου) αξίζουν επίσης τον σεβασμό μας και την ευγνωμοσύνη μας. Στο πλάι του Θοδωρή ήταν και άλλοι ποδηλάτες της Δωδεκανήσου (από αθλητικά σωματεία, μεμονωμένοι αθλητές και απλοί πολίτες) και όλοι έλαβαν μετάλλιο συμμετοχής.

Τα έσοδα και τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν από τις συμμετοχές διατέθηκαν για το έργο της Π.Ε.Α.Ν.Δ. Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. παραμένει επί 38 χρόνια στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας αδιάλειπτα από το 1983 πολυάριθμες δράσεις, ενέργειες και προγράμματα για την υποστήριξη των παιδιών με ΣΔτ1, αλλά και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας, με στόχο την κατάρριψη των μύθων και την αποστιγματοποίηση της νόσου.

Σε όλο αυτό το διάστημα της ενεργούς δράσης της, η Π.Ε.Α.Ν.Δ. έχει τη χαρά και την τιμή να έχει σύμμαχους και συμπαραστάτες πολλές εταιρείες, η στήριξη των οποίων έχει συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση πολυάριθμων δράσεων που βελτίωσαν τις ζωές των ασθενών και των οικογενειών τους και είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο.

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» στάθηκαν αρωγοί στον άθλο του Θοδωρή, καθώς η όλη προσπάθειά του συνέβαλε στην επίτευξη ενός σκοπού με έντονα ανθρωπιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Ο Θοδωρής είναι άξιος θαυμασμού και συγχαρητηρίων όχι μόνο γιατί τόλμησε αυτόν τον άθλο. Με το κατόρθωμα αυτό απέδειξε πως ο νεανικός διαβήτης του έγινε το κίνητρο να εξελιχθεί, να διαπρέψει ως επιστήμονας και ως αθλητής, να εμπνεύσει χιλιάδες άλλα παιδιά που πάσχουν από νεανικό διαβήτη και να τον αντιμετωπίσουν ως πρόκληση για εξέλιξη και διάκριση. Σε όλη αυτή την πολύωρη δοκιμασία δεν έχασε το λαμπρό του χαμόγελο, το οποίο χάριζε σε όλους τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν στους πρόποδες του προφήτη Ηλία και του συμπαραστάθηκαν.

Πηγή: Everesting Challenge – Rhodes 2021 – CycloNews.gr

Φωτογραφίες