Την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019, μαθητές της Α’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας ξεναγήθηκαν στους χώρους του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου από την ξεναγό κα Μαρίτσα Μαντικού και μεταφέρθηκαν για λίγο σε μια άλλη εποχή με ιππότες και πανοπλίες. Ανατέθηκαν ρόλοι στους μαθητές, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν φωτογράφοι, σκιτσογράφοι αλλά και δημοσιογράφοι.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Αρνιθενού, Μαθηματικός και Δέσποινα Μηνά, Βιολόγος

 

Η μαθήτρια Τζένη Χαλκίτη του τμήματος ΑΓ1 μάς περιγράφει μέρος της ξενάγησης από τον ρόλο της δημοσιογράφου: 

«Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, στο ψηλότερο σημείο του Κάστρου και αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της περιόδου των Ιπποτών. Το Κάστρο των Ιπποτών αποτελεί κτίσμα του 14ου αιώνα που κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες, οι οποίοι κατείχαν τη Ρόδο και ορισμένα άλλα νησιά, όπως το Καστελόριζο, από το 1309 έως το 1552. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, στη θέση του βρισκόταν ο Ιερός Ναός του Ήλιου και σε αυτή τη θέση πιθανόν να είχε στηθεί ο περίφημος Κολοσσός της Ρόδου, σε αντίθεση με την προγενέστερη πεποίθηση ότι βρισκόταν στην περιοχή Μανδράκι.

Το Παλάτι, εκτός από διοικητικό κέντρο των Ιπποτών και κατοικία του Μαγίστρου, ήταν επίσης έδρα της άρχουσας κοινωνικής και πνευματικής τάξης της Ρόδου. Όταν κατέλαβαν το νησί οι Οθωμανοί, χρησιμοποίησαν το Παλάτι ως Φρούριο, κέντρο διοίκησης και φυλακή, ενώ το 1856, έπειτα από έκρηξη πυρομαχικών που φυλάσσονταν στα υπόγειά του, μέρος του καταστράφηκε.

Όταν η Ρόδος περιήλθε στο Βασίλειο της Ιταλίας το 1912, οι Ιταλοί επιδιόρθωσαν το κομμάτι που είχε καταστραφεί (1937-1940), υπό την εποπτεία του Ιταλού Διοικητή της Δωδεκανήσου Ντε Βέκκι. Το Παλάτι χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του εκάστοτε Ιταλού Διοικητή του νησιού, αλλά και καλοκαιρινή κατοικία του βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ του Γ΄ και αργότερα του Μπενίτο Μουσολίνι, το όνομα του οποίου βρίσκεται ακόμη σε μια τεράστια πλάκα κοντά στην είσοδο.

Με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα το 1948, ο 1ος όροφος του Παλατιού μετατράπηκε σε μουσείο, στο οποίο εκτίθενται όπλα, μεσαιωνικές  ταφόπλακες, κοσμήματα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα και άλλα εκθέματα. Τέλος, γενικά το ολοκληρωτικό κτίσμα αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης επισκεπτών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου».

Ήταν μια πανέμορφη εκδρομή, που μας μετέφερε για λίγο στα χρόνια των Ιπποτών και παράλληλα μας γέμισε το μυαλό με ιστορικές πληροφορίες και μοναδικές εικόνες.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Μαντικού, διπλωματούχο ξεναγό, για την υπέροχη ξενάγηση.

Το παρακάτω φωτογραφικό υλικό επιμελήθηκε η Κατερίνα Κοντού, μαθήτρια του τμήματος ΑΓ1.

Τα παρακάτω σκίτσα επιμελήθηκε η Στεργούλα Λαουδίκου, μαθήτρια του τμήματος ΑΓ1 και η Ζωή Σου, μαθήτρια του τμήματος ΑΓ2.