Η εθελοντική αιμοδοσία μάς υπενθυμίζει ότι είμαστε μέρος μιας μεγαλύτερης κοινότητας και ότι η συμβολή μας μπορεί να κάνει διαφορά στη ζωή των άλλων. Όταν οι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τους άλλους, δημιουργείται ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Μια ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», η οποία αποτέλεσε μία ένδειξη της δυναμικής της κοινωνικής συνεισφοράς και της σημασίας της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης στην προάσπιση της ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας.

 

Την Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024, στις 11:00, τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» φιλοξένησαν μια ξεχωριστή εκδήλωση που ξεπέρασε τα όρια της τυπικής ενημέρωσης, γιορτάζοντας τα 35 χρόνια δράσης του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου. Η αίθουσα «Καλλιπάτειρα» γέμισε με μαθητές του Λυκείου, εθελοντές αιμοδότες, καθώς και με εκπροσώπους του ιατρικού και εκπαιδευτικού κόσμου της Ρόδου, προκειμένου να τιμήσουν την ανιδιοτελή προσφορά αίματος και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αιμοδοσίας και της διατροφής.

O Κυριάκος Κυριακούλης, Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», ο Βασίλης Νικολής, Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου και ο Ηλίας Τσέρκης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, ανέλαβαν την τιμή να χαιρετίσουν και να ανοίξουν την εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αιμοδοσίας και την ανάγκη για ενημέρωση και συνεχή στήριξη του σκοπού αυτού.

Η εκδήλωση εστίασε στην ενημέρωση μέσω των εξαιρετικών ομιλιών των κ.κ. Παναγιώτη Κατσίβελα και Μανώλη Μοράρη, οι οποίοι ανέλυσαν τις τελευταίες εξελίξεις στην αιμοδοσία και την κρισιμότητα της διατροφής πριν και μετά την αιμοδοσία, αντίστοιχα. Οι ομιλίες τους, όχι μόνο ενημέρωσαν αλλά και ενθάρρυναν τους παρευρισκόμενους να αναγνωρίσουν τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας ως μια πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Ο Παναγιώτης Κατσίβελας είναι Πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας του Υπουργείου Παιδείας και ο Μανώλης Μοράρης είναι διατροφολόγος.

Όμως, πέρα από την απόφαση να γίνει κανείς εθελοντής αιμοδότης, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τη σωστή διατροφή πριν και μετά την αιμοδοσία, καθώς και τις βασικές συμβουλές για μια ασφαλή και αποτελεσματική διαδικασία.

Ένα ιδιαίτερο γεγονός της εκδήλωσης ήταν η προβολή ενός εμπνευσμένου σποτ, κατασκευασμένου από τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», πριν από μερικά χρόνια αλλά πάντα επίκαιρο, το οποίο στόχευε στην προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αυτό το σποτ αποτέλεσε ένα ζωντανό παράδειγμα τού πώς οι νέοι άνθρωποι μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της συνείδησης για την εθελοντική αιμοδοσία και την υποστήριξη της κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή απόψεων και ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους, που επιβεβαίωσαν τον αντίκτυπο και την αξία της συνεισφοράς κάθε ατόμου στην υποστήριξη της υγείας και της θεραπείας ασθενών σε κρίσιμες καταστάσεις. Η εκδήλωση αποτέλεσε μία ένδειξη της δυναμικής της κοινωνικής συνεισφοράς και της σημασίας της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης στην προάσπιση της ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας.