25η Μαρτίου: Μια γιορτή γεμάτη χρώμα, ήχο και περηφάνεια!

Συμβολίζουν κάτι τα χρώματα της ελληνικής σημαίας; Ποια ήταν η φορεσιά του τσολιά; Πώς ντύνονταν οι γυναίκες της εποχής ανά περιοχή; Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο Νηπιαγωγείο μας πραγματοποιήσαμε μια σειρά από δραστηριότητες, με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορική και θρησκευτική σημασία της ημέρας.

Επιμέλεια: Σέβα Γεωργαλλή, Νηπιαγωγός

 

Περπατήσαμε στα μονοπάτια της ιστορίας, γνωρίζοντας τους ήρωες του 1821, τις μάχες και τις νίκες τους. Μέσα από εικόνες, ιστορίες και βίντεο, η Επανάσταση ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια μας, φέρνοντας ρίγη συγκίνησης. Τα αυτιά μας άκουσαν ιστορίες για θάρρος και αυτοθυσία, ενώ τα χέρια μας δημιούργησαν τσαρούχια, σημαίες και κρινάκια.

Αλήθεια, συμβολίζουν κάτι τα χρώματα της ελληνικής σημαίας; Ποια ήταν η φορεσιά του τσολιά; Πώς ντύνονταν οι γυναίκες της εποχής ανά περιοχή; Όλα αυτά έδωσαν την αφορμή για γλωσσικές δραστηριότητες, μετρήσεις, σειροθετήσεις μουσική και κυρίως συναισθήματα!

Κυρία, εμείς αγαπάμε την «ειρήνη»! Και τελικά, παιδιά, τι σημαίνει «ελευθερία»; Τι μας χάρισαν πραγματικά αυτοί που την κέρδισαν για εμάς; Όταν έχουμε «ελευθερία» μπορούμε να παίζουμε, να γελάμε, να τραγουδάμε, να ζωγραφίζουμε ελεύθερα! Να ονειρευόμαστε χωρίς να φοβόμαστε! Ελευθερία… ένα δώρο πολύτιμο!

Χρόνια πολλά, γεμάτα ειρήνη και ελευθερία!

Βίντεο