Είναι ουσιαστικό να μην ξεχνάμε τα λάθη του παρελθόντος και να εργαζόμαστε για ένα μέλλον που θα βασίζεται στην ανεκτικότητα και τον σεβασμό. Η εκπαίδευση και η μνήμη είναι τα θεμέλια για τη διατήρηση αυτού του ιδανικού. Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση στις 1/2/2024, ο Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων μας κ. Κυριάκος Κυριακούλης απευθύνθηκε στους μαθητές και στις μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου μας, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, επικεντρώνοντας την παρουσίασή του στην ανάγκη για εκπαίδευση και μνήμη των φρικτών γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιμέλεια: Ιωάννα Ζαχαριάδη, μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου

 

Το  Ολοκαύτωμα  είναι  η συστηματική και οργανωμένη γενοκτονία περίπου έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς και τους συνεργάτες του, αποτελώντας ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ανθρωπότητας. Η νομική βάση για τη διακριτική αυτή μεταχείριση ξεκίνησε με τους Νόμους της Νυρεμβέργης το 1935, που εξαίρεσαν τους Εβραίους από την κοινωνική ζωή της Γερμανίας, μετατρέποντάς τους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Η «Νύχτα των Κρυστάλλων» τον Νοέμβριο του 1938, όπου καταστράφηκαν εβραϊκά καταστήματα, σπίτια και συναγωγές, σήμανε την εντατικοποίηση της βίας και έθεσε τις βάσεις για την εκτέλεση του Ολοκαυτώματος. Τα στρατόπεδα εξόντωσης, όπως το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, αποτέλεσαν τον τόπο όπου εκτελέστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, πέρα από τους Εβραίους, όπως Ρομά, άτομα με αναπηρίες και Πολωνοί αιχμάλωτοι.

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Κυριακούλης τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης και αποκάλυψης των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που συμβάλλουν στη χειραγώγηση των ανθρώπων. Παράδειγμα αυτού είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Ναζί χρησιμοποίησαν την προπαγάνδα για να δαιμονοποιήσουν τους Εβραίους, ενισχύοντας τη διάκριση και το μίσος εναντίον τους.

Η ομιλία ήταν βαθιά συγκινητική και μας προβλημάτισε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που την παρακολούθησαν. Ένα σημείο που με άγγιξε ιδιαίτερα ήταν η ανάλυση της ψυχολογικής και κοινωνικής διαδικασίας που οδήγησε κοινούς ανθρώπους να δεχτούν ή ακόμα και να συμμετέχουν σε τέτοιες φρικαλεότητες. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση και κριτική σκέψη στα ιστορικά γεγονότα.

Είναι ουσιαστικό να μην ξεχνάμε τα λάθη του παρελθόντος και να εργαζόμαστε για ένα μέλλον που θα βασίζεται στην ανεκτικότητα και τον σεβασμό. Ας δεσμευτούμε να συμβάλλουμε σε έναν κόσμο όπου τέτοιες φρικαλεότητες δεν θα επαναληφθούν ποτέ  με δράση και συμμετοχή των νέων ανθρώπων. Η εκπαίδευση και η μνήμη είναι τα θεμέλια για τη διατήρηση αυτού του ιδανικού.