Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας των Δομών Αστέγων του Δήμου Ρόδου ο Όμιλος Ψυχολογίας των Εκπαιδευτηρίων μας προσκάλεσε τους υπεύθυνους των Δομών, για να παρουσιάσουν τη λειτουργία και τις δράσεις τους. Έναυσμα υπήρξε και η προβολή του ντοκιμαντέρ του Σ. Δανέζη «Roofless Dreams» στο Δημοτικό Θέατρο «ΡΟΔΟΝ», που εστίαζε στις προσπάθειες της «Emfasis Non-Profit», σε συνεργασία με το κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΔΙΟΔΟΣ.

Επιμέλεια: Μιχάλης Ρούσος, Φιλόλογος

 

Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή άμεσα και μια ομάδα επαγγελματιών ενημέρωσε κι ευαισθητοποίησε τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου μας. Οι κυρίες που μας τίμησαν με την παρουσία τους μίλησαν για τον νέο θεσμό της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρόδου, που στηρίζει την πλέον ευάλωτη ομάδα συνανθρώπων μας, αυτών που ζουν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα οικήματα.

Με ενάργεια και με κατανοητό λόγο εξήγησαν στα παιδιά τον ορισμό της «αστεγίας», όπως διαμορφώνεται σήμερα αλλά και τη λειτουργία του «Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας», μιας δομής άμεσης πρόσβασης που παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ημερήσιας παραμονής σε ασφαλή χώρο, ατομικής υγιεινής και παροχής ειδών υγιεινής και ένδυσης, φύλαξης προσωπικών αντικειμένων, βασικής υγειονομικής φροντίδας και φαρμακευτικής αγωγής.   

Παρουσίασαν, επίσης, το «Υπνωτήριο», μια άλλη δομή άμεσης φιλοξενίας έως είκοσι αστέγων μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, που καλύπτει επείγουσες στεγαστικές ανάγκες.

Οι ομιλήτριες τόνισαν την πολιτική της προσωρινής και μεταβατικής φιλοξενίας των δομών και τις προσπάθειες ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας και πρόνοιας, καθώς βασικό στόχο αποτελεί η κοινωνική επανένταξη.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι δράσεις και η προσφορά της Δομής παροχής Συσσιτίου που καθημερινά καλύπτει τις ανάγκες 180-200 ανθρώπων και του Κοινωνικού Φαρμακείου που χορηγεί φάρμακα σε 120 συμπολίτες μας με χαμηλό εισόδημα και προβλήματα υγείας. Στο τέλος, οι κοινωνικές λειτουργοί μίλησαν για το επάγγελμά τους, τις απαιτούμενες σπουδές αλλά και την κοινωνική και ανθρωπιστική του προσφορά. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με συζήτηση που αναπτύχθηκε με αφορμή ερωτήσεις των παιδιών, που ζητούσαν επιπλέον πληροφορίες για όσα άκουσαν.

Η συζήτηση για την αστεγία και τον ρόλο των δομών είχε ξεκινήσεις στις τάξεις από τις προηγούμενες μέρες με αποτέλεσμα τα παιδιά να επιφυλάξουν μια συγκινητική ανακοίνωση-δέσμευσή τους: Μέσω των πενταμελών συμβουλίων, κάθε τμήμα αναλαμβάνει την ευθύνη να συγκεντρώνει και να παραδίδει περιοδικά, κάθε μήνα, τρόφιμα και φάρμακα για τη στήριξη του έργου των υπηρεσιών.     

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ιγνατίου Ευαγγελία, Κοινωνική Λειτουργό Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΔΟΠ) και Επιστημονικά Υπεύθυνη των Δομών Αστέγων, την κυρία Περράκη Δέσποινα, Κοινωνική Λειτουργό στο Συσσίτιο, την κυρία Κοτζαμπασάκη Ειρήνη, Κοινωνική Λειτουργό στον ΔΟΠ και την κυρία Πάττα Μαίρη, Κοινωνική Λειτουργό στο Κοινωνικό Φαρμακείο.

Τέλος, ευχαριστούμε την κ. Τιακούδη Χριστίνα -Διοικητικό της Δομής Αστέγων- για την απρόσκοπτη επικοινωνία, την ευελιξία και την ευγένειά της.