Την Τετάρτη 31 Μαΐου, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ’ Δημοτικού αποχαιρέτησαν τον τελευταίο μήνα της άνοιξης φτιάχνοντας και δοκιμάζοντας τα δικά τους μυρωδάτα ψωμιά στο εστιατόριο «RestPoint» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» και κάνοντας μια ξεχωριστή βόλτα στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου, «Νεστορίδειο Μέλαθρο».

Επιμέλεια: Ντόρα Κυπριώτη, Εκπαιδευτικός

 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας και της ενότητας «Του κόσμου το ψωμί», τα παιδιά γνώρισαν τον σημαντικό ρόλο του ψωμιού στη διατροφή και τον τρόπο με τον οποίο μια οικογένεια στο παρελθόν δημιουργούσε το δικό της αλεύρι. Από το θέρισμα μέχρι και το ζύμωμα του ψωμιού, οι μαθητές γνώρισαν όλα τα στάδια μέχρι την τελική παραγωγή του αλευριού.

Στη συνέχεια, οι μαθήτριες και οι μαθητές αναζήτησαν και κατέγραψαν τις δικές τους συνταγές συγκεντρώνοντας τα υλικά και τις οδηγίες εκτέλεσης για «το πιο γλυκό ψωμί». Μετά από κλήρωση διάλεξαν μια συνταγή την οποία εκτέλεσαν ομαδικά. Μέτρησαν τα υλικά, συγκέντρωσαν όσα χρειάζονται και ξεκίνησε το ζύμωμα και το πλάσιμο του ψωμιού. Η χαρά ήταν μεγάλη όταν στο τέλος της ημέρας δοκίμασαν τις ξεχωριστές δημιουργίες τους.

Η ημέρα συνεχίστηκε με μια εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου, «Νεστορίδειο Μέλαθρο». Εκεί, οι μαθητές περιηγήθηκαν στην έκθεση «Ο Αιγαιακός χώρος με το βλέμμα των περιηγητών από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα και τα Δωδεκάνησα στην Ελληνική Επανάσταση» και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την κ. Βάλια Μυλωνά. Τα παιδιά ως μικροί περιηγητές ανακάλυψαν έργα χαρακτικής της συλλογής «York», με άξονα  τα νησιά του Αιγαίου. Στη συνέχεια, παρατήρησαν σπάνια αρχειακά τεκμήρια, όπως χειρόγραφες επιστολές πρωταγωνιστών του Αγώνα και θαύμασαν έργα τέχνης, όπως «Ο όρκος των Φιλικών» του Νίκου Εγγονόπουλου.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Βάλια Μυλωνά, η οποία έδωσε τη δική της ξεχωριστή νότα στην περιήγηση στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου «Νεστορίδειο Μέλαθρο» και άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Δημοτικού.