Πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 από τις 10:00 έως τις 13:00, με εξαιρετική επιτυχία και ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, η «Ανοιχτή Ημέρα Επιστήμης & Τέχνης» και «Το Μονοπάτι της Λογοτεχνίας», που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο δημοφιλές πλέον «Μονοπάτι της Λογοτεχνίας», όπου ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου ξεδιπλωνόταν βήμα βήμα. Ήταν ένα ονειρικό ταξίδι, γνώσης και ψυχαγωγίας ανάμεσα σε αγαπημένους ήρωες και συγγραφείς. Περιπετειώδεις και απρόσμενες δραστηριότητες, αναδύονταν στις «γωνιές – σταθμούς» του σχολικού χώρου που έκρυβαν σπαζοκεφαλιές, ερωτήσεις και γρίφους.

Οι μεγαλύτεροι μαθητές, οι γονείς αλλά και οι φίλοι του σχολείου επισκέφθηκαν την πιο πολυσυζητημένη έκθεση ερευνητικών εργασιών των μαθητών και του έργου των ομίλων που λειτουργούν στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Και φέτος η έκθεση αποτελούνταν από διαμορφωμένα περίπτερα με εργασίες που αντλούσαν τη θεματολογία τους από τα πεδία των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της τέχνης και του πολιτισμού.

 

Στο πλαίσιο των παραπάνω εκδηλώσεων, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το πρόγραμμα Aristarchus. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κιναισθητικών δραστηριοτήτων που ενέπνευσε τα παιδιά και τα βοήθησε να ανακαλύψουν το θαυμαστό κόσμο της αστρονομίας.

Επίσης, μικροί και μεγάλοι ασχολήθηκαν με δραστηριότητες που βασίζονταν στην εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality), αναπτύσσοντας ψηφιακές ικανότητες.

Οι Science Reactors παρουσίασαν, με τη μορφή του Stand-Up από σκηνής, επίκαιρα επιστημονικά θέματα με ύφος απλό, απολαυστικό, σκωπτικό, αλλά και χιουμοριστικό. Με το γνωστό αντισυμβατικό τους και εκφραστικό τους τρόπο, κατάφεραν να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο της Επιστήμης.

Επιπρόσθετα, μαθητές της τελευταίας τάξης του δημοτικού σχολείου παρουσίασαν τη δράση «ΑNTIKPIZONTAΣ TH ΣMYPNH … THΣ ΔIΔΩΣ». Πρόκειται για θεατρικό αναλόγιο νοηματικής απόδοσης αποσπασμάτων του εξαίσιου μυθιστορήματος της Δ. Σωτηρίου, «Ματωμένα Χώματα», ένα λογοτεχνικό κείμενο μνήμης, οδύνης και ελπίδας από τις περιπέτειες και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού.

Το Ραδιόφωνο Λυχνάρι εξέπεμπε από τον προαύλιο χώρο σε ζωντανή μετάδοση και πολλοί επισκέπτες έδωσαν απολαυστικές συνεντεύξεις.

Ακόμη στον χώρο του σχολείου οι επισκέπτες απόλαυσαν τις μελωδίες της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρόδου. Επίσης, υπήρχε πάγκος όπου οι επισκέπτες αγόρασαν λαμπάδες και Πασχαλινά δωράκια. Με τα έσοδα θα στηριχθεί για 12η χρονιά το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Τέλος, στο γήπεδο μπάσκετ του δημοτικού οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την αποκριάτική άμαξα που δημιούργησε ο κ. Γεώργιος Πολεμικός και μας παραχώρησε μαζί με την καρναβαλική ομάδα «Το παλάτι της Σορωνής».

Την «Ανοιχτή Ημέρα Επιστήμης & Τέχνης» και το «Μονοπάτι της Λογοτεχνίας» επισκέφτηκαν ένα (πέραν από κάθε προσδοκία) μεγάλο πλήθος γονέων, παιδιών και φίλων των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» και έφυγαν με τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις.