Η μουσική βιομηχανία αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της σύγχρονης Τέχνης. Χιλιάδες καλλιτέχνες και εκατομμύρια ακροατές/θεατές εμπλέκονται καθημερινά σε αμέτρητα views, μέσω social media και πλατφόρμες μουσικής ακρόασης.

Τα πιο «εμπορικά» είδη μουσικής (pop, rock, rap, hiphop κ.ά.) στοχεύοντας στην προσέλκυση περισσότερων clicks, επενδύουν σημαντικά ποσά στην παραγωγή videoclip, με όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό περιεχόμενο.

Η τεχνική του animation (εικονογράφηση με φυσικά & ψηφιακά μέσα) έκανε την εμφάνισή της ήδη από την δεκαετία του 1970, ωστόσο τα πρώτα σπουδαία video εμφανίστηκαν στην δεκαετία του 1980.

A-ha – Take On Me (1986)

Το βίντεο για το διάσημο τραγούδι Take on Me των A-ha δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη Steve Barron και τους animators Michael Patterson και Candace Reckinger.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται rotoscoping, η οποία περιλαμβάνει τον εντοπισμό σε πλάνα ζωντανής δράσης, καρέ προς καρέ.

Το σχηματικό στυλ animation που προκύπτει, καθιστά αυτό το βίντεο εμβληματικό, αλλά δεν ήταν καθόλου εύκολο να παραχθεί: Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για τον Patterson και τον Reckinger, ώστε να σχεδιάσουν συνολικά 2.000 σχέδια!

Dire Straits –  Money for Nothing (1985)

Το βίντεο, πρωτοποριακό για την εποχή του, με χρήση computer animation, κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Video of the Year» του MTV, αλλά για να φθάσουν στο τελικό αποτέλεσμα η εταιρεία των Dire Straits και το ίδιο το MTV έπρεπε να ξεπεράσουν τον σκόπελο Mark Knopfler (τραγουδιστής, κιθαρίστας & συνθέτης).

Ο κιθαρίστας ήταν κατά των βίντεο, επειδή πίστευε ότι καταστρέφουν την καθαρότητα των τραγουδοποιών και των ερμηνευτών. Από την άλλη, οι υπεύθυνοι του MTV είχαν ενθουσιαστεί από την παρουσίαση του τραγουδιού, αλλά δεν σκόπευαν να παίξουν βίντεο που θα περιλάμβανε μόνο το συγκρότημα. Ήθελαν να δουλέψουν σε συγκεκριμένη ιδέα.

Ο Ian Pearson και ο Gavin Blair δημιούργησαν το animation, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα Bosch FGS-4000 CGI.

Το βίντεο του Money For Nothing ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε από το MTV Europe στην πρεμιέρα του δικτύου (01/08/1987).

To Money for Nothing κέρδισε βραβείο Grammy στην κατηγορία «Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal» για το έτος 1985.