Ο φετινός εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 τιμήθηκε από τα Εκπαιδευτήριά μας με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη συμβολή των Δωδεκανησίων στον αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Νίκος Τσιώλης, Άγγελος Ανανίας

 

Τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, μέσα από την παραστατική αφήγηση μαθητριών και μαθητών της Α’ Λυκείου, ένα κατατοπιστικό χρονικό για όλα τα νησιά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, το οποίο ανέδειξε τον νευραλγικό ρόλο τους εξαιτίας του μεγάλου εμπορικού στόλου τους.

Ειδικότερα η Κάρπαθος, εκτός από τους έμπειρους ναύτες της που επάνδρωσαν τα πλοία, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή, κυρίως με τα μεγάλα χρηματικά ποσά που διέθεσε για τις ανάγκες της Επανάστασης. Τη σημαία της Ανεξαρτησίας ύψωσαν πρώτα  η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Λέρος, η Νίσυρος και η Χάλκη.

Η απόφαση των κατοίκων αντιμετωπίστηκε με βαναυσότητα από τις οθωμανικές αρχές που προέβησαν σε πυρπολήσεις σπιτιών, καταστροφές περιουσιών και εκτελέσεις κατοίκων. Τα αντίποινα δε στάθηκαν ικανά να λυγίσουν το ηρωικό φρόνημα των Δωδεκανησίων. Η ανάγκη για την ανεξαρτησία είχε πια φωλιάσει στην καρδιά τους. Δεν υπήρχε γυρισμός.

Η σκέψη Ελευθερία ή Θάνατος πυροδοτούσε την καρδιά τους με άσβεστη λαχτάρα για την κατάκτηση της πολυπόθητης Ανεξαρτησίας.

Φωτογραφίες