Ένας ολόκληρος κόσμος βρίσκεται από κάτω από τα πόδια μας! Τα παιδιά σαν εξερευνητές και φύσει περίεργα όντα, μέσα από βιβλία, βίντεο, φωτογραφίες και πειράματα, μελέτησαν τον θαυμαστό κόσμο κάτω από τη γη!

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Με τον ερχομό της άνοιξης «ξυπνάει» και ανθίζει η φύση και μαζί της τα έντομα! Συνεπώς, έκαναν την εμφάνισή τους σκουλήκια, σκαθάρια και μυρμηγκάκια! Αφού τα κυνηγήσαμε πρώτα, τα γνωρίσαμε καλύτερα μέσα από έρευνα σε βιβλία για να μας λυθούν απορίες σχετικά με την ανατομία και τη ζωή τους υπογείως.

Τα τούνελ που σκάβουν χαρίζοντας στο υπέδαφος πλούσια θρεπτικά στοιχεία βοηθούν τις ρίζες να απορροφούν απαραίτητες ουσίες για να αναπτυχθούν τα φυτά! Αν δεν προλάβουν να μας τα φάνε τα ζώα όπως: ο τυφλοπόντικας, η νυφίτσα ή ακόμα και ο «Τρυπολαγουδάκης», τότε φτάνουν στο πιάτο μας νοστιμότατα λαχανικά-ρίζες. Καρότα, παντζάρια, πατάτες και τόσες άλλες θρεπτικές βρώσιμες ρίζες που συμπληρώνουν με τα χρώματά τους το υπέροχο ουράνιο τόξο τροφών που καλούμαστε να καταναλώσουμε για να είμαστε υγιείς! Το σχολικό μας παρτέρι δεν έχει ακόμα έτοιμα τα καροτάκια μας, γι’ αυτό επισκεφθήκαμε την τοπική λαϊκή αγορά, όπου οι φιλόξενοι παραγωγοί μάς καλωσόρισαν και μας προμήθευσαν με λαχανικά για σαλάτες και φράουλες για να γλυκάνουν!

Η μελέτη μας για τη γη και το υπέδαφός της δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά, θυμηθήκαμε τα ηφαίστεια και τις ανασκαφές των αρχαιολόγων που γεμίζουν με εκθέματα τα Μουσεία τα οποία επισκεπτόμαστε. Μάλιστα, συνδέσαμε το αυτοσχέδιο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο κατάλυμα της Γαλλίας, που διοργάνωσε πριν λίγες μέρες το Δημοτικό Σχολείο του ΡΟΔΙΩΝ Παιδεία, με τα απολιθώματα που βλέπαμε σε φωτογραφίες και πραγματοποιήσαμε εικονική περιήγηση στο Μουσείο Γουλανδρή.

Φωτογραφίες