«Εδώ στο Ελληνικό το χώμα, το στοιχειωμένο και ιερό,

που το ίδιο χώμα μένει ακόμα απ’ τον αρχαίο τον καιρό,

στο χώμα τούτο πάντα ανθούνε κι έχουν αθάνατη ζωή

και μας θαμπώνουν, μας μεθούνε νεράιδες, ήρωες, θεοί.»

«Η Νίκη» (Κωστής Παλαμάς)

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Την 25η Μαρτίου γιόρτασαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού, συνδυάζοντας τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου με την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και τον δρόμο προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Κράτους. Μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού «Τα Ελληνάκια», της Ε. Φακίνου, τα παιδιά προβληματίστηκαν σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα εκείνα τα χρόνια.

Ενημερώθηκαν για ιστορικά γεγονότα και αναγνώρισαν τη σπουδαία συμβολή των ηρώων στην νίκη της Επανάστασης. Περιηγήθηκαν εικονικά σε μουσείο κέρινων ομοιωμάτων που απεικόνιζαν τους Κλέφτες και τους Αρματολούς και κατανόησαν τη συμβολή των Ελλήνων της διασποράς όπως του Ρήγα Φεραίου. Τα παιδιά τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο καθώς και τον Θούριο και δημιούργησαν την ελληνική σημαία  και το σήμα της ειρήνης. Έμαθαν μέσα από ψηφιακά παιχνίδια και κουκλοθέατρο ιστορίες με τους μπουρλοτιέρηδες και τους φιλικούς.

Τονώθηκε το φρόνημά τους και κατανόησαν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις την ιστορία σου ως κομμάτι του μέλλοντος που θα χτίσεις.