Ο George Harrison (25 Φεβρουαρίου 1943- 29 Νοεμβρίου 2001) υπήρξε μουσικός και συνθέτης.

Αποτελώντας ιδρυτικό μέλος των θρυλικών «The Beatles» ως βασικός κιθαρίστας του συγκροτήματος, «έντυσε» τις μεγάλες επιτυχίες με τον χαρακτηριστικό ήχο και τις μουσικές του ιδέες. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη επιτυχία τους, ο Harrison έμενε σχεδόν πάντα μακριά από τα λαμπερά φώτα της δημοσιότητας και της αναγνώρισης (όσο ήταν δυνατόν), κερδίζοντας τον άτυπο τίτλο του «ήσυχου σκαθαριού» (the quiet Beatle).

Επιμέλεια: Γιώργος Ξανθόπουλος, Καθηγητής Μουσικής – Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο «ΡΟΔΙΩΝ ωδείον»

 

Οι συνθέσεις των The Beatles, εκφρασμένες κυρίως από το δίδυμο John Lennon και  Paul McCartney, δημιούργησαν την εντύπωση στο ευρύ κοινό ότι ο Harrison είχε τον ρόλο του μουσικού εκτελεστή. Η πραγματικότητα, όμως, έχει άλλη όψη:

Από το 1965 μέχρι και τη διάλυση του συγκροτήματος, οι δίσκοι συμπεριλάμβαναν τουλάχιστον 2 συνθέσεις του George Harrison.

Την εποχή εκείνη, ο Χάρισον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον Ινδουϊσμό και το 1968 παρακίνησε τους υπόλοιπους τρεις του συγκροτήματος να επισκεφθούν την Ινδία και να γνωρίσουν από κοντά τον υπερβατικό διαλογισμό του γκουρού Μαχές Γιόγκι. Το ταξίδι αυτό βοήθησε στη διάδοση των ινδουϊστικών θρησκευτικών δοξασιών στην Δύση, αν και ο ίδιος ήταν ο μοναδικός από τους τέσσερις των Μπιτλς που τις ενστερνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Σύνθεση του Harrison είναι το καταπληκτικό «Here Comes the Sun», τραγούδι που ακούστηκε για πρώτη φορά στον θρυλικό δίσκο Abbey Road, τον Σεπτέμβρη του 1969. Το έγραψε μερικούς μήνες νωρίτερα, φιλοξενούμενος στο εξοχικό σπίτι του φίλου του και σπουδαίου μουσικού Eric Clapton.

Μετά τη διάλυση των «The Beatles», τα σκαθάρια κινήθηκαν σε ανεξάρτητες μουσικές πορείες, δίνοντας το δικό τους ξεχωριστό στίγμα στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη. Μέσα σε αυτή την πορεία, ο George Harrison κατάφερε να αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη:

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του, η διασκευή του «Got my mind set on You», τραγούδι που πρωτοκυκλοφόρησε το 1962 με την φωνή του James Ray, σε στίχους και μουσική του Rudy Clark.

Τον Φεβρουάριο του 2023 συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη γέννηση του George Harrison, ενός εμβληματικού καλλιτέχνη:

 Του «ήσυχου σκαθαριού» και του ανήσυχου πνεύματος!