Τι είναι «αρωγή»; Τι σημαίνει «καπηλεύομαι»; Ποια η σωστή χρήση της λέξης «καταρχήν»; Μπορείτε να βρείτε λέξεις της αγγλικής γλώσσας, που έχουν ελληνική προέλευση; Πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούν οι μαθητές να μάθουν όλα αυτά;

 

Η απάντηση δόθηκε στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, ημερομηνία η οποία έχει καθιερωθεί από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ένα γλωσσικό παιχνίδι ήταν η μέθοδος που παρέσυρε και ενθουσίασε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές του Γυμνασίου καθώς και των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου. Η ομάδα των φιλολόγων των Εκπαιδευτηρίων μας σχεδίασε και υλοποίησε ένα παιχνίδι γνώσεων, με διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την ορθή χρήση λέξεων και όρων, τη σημασία φράσεων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Φέτος, είχαμε και την πολύτιμη συμβολή από εκπαιδευτικούς του αγγλικού τμήματος των Εκπαιδευτηρίων μας, αφού η κ. Lynne Σιμεωνίδη και ο κ. Peter Αλατσάς προετοίμασαν μία δράση που αφορούσε λέξεις της αγγλικής γλώσσας με ελληνική προέλευση.

Η έναρξη του παιχνιδιού σηματοδοτήθηκε από την παρουσίαση που πραγματοποίησαν μαθήτριες του Ομίλου Ρητορικής του σχολείου μας, οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια έδωσαν ζωντάνια και παραστατικότητα στις δράσεις του Γλωσσικού Παιχνιδιού με τη θεατρικότητα και τον επιτονισμό τους σε πολλές από τις δραστηριότητες. Οι ομάδες των μαθητών, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της πληροφορικής, προσομοίωσαν ένα κανονικό τηλεπαιχνίδι με παρουσιαστές, χρονομετρήσεις και ποσοστά σωστών απαντήσεων.

Κερδισμένοι στο τέλος όλοι και κυρίως η ελληνική γλώσσα. Άλλωστε, ο ενθουσιασμός, η πρωτοβουλία, η συμμετοχικότητα και η συνεργασία αποτελούν τη «λυδία λίθο» για ένα σύγχρονο, ευχάριστο και δημιουργικό σχολικό περιβάλλον. «Μαθαίνουμε παίζοντας» δεν είναι «σχήμα λόγου», είναι μια πραγματικότητα, αρκεί το μεράκι και η θέληση των εκπαιδευτικών να συναντήσουν την υποστήριξη και τις υποδομές ενός σχολείου.

Νικήτριες αναδείχθηκαν συνολικά δύο ομάδες, οι συμμετέχοντες των οποίων κέρδισαν συμβολικά ένα λεξικό της νέας ελληνικής. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μάριο Χατζημιχάλη, καθηγητή Πληροφορικής και Διευθυντή Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», για την πολύτιμή βοήθειά του.

Φωτογραφίες