Ντριιιν! Τέλος διαλείμματος! Επιστροφή στην τάξη! Πόσο διαρκεί αυτή η επιστροφή; Ποιος καθορίζει τον χρόνο της επιστροφής; Μετά από πόσο χρόνο ξεκινάνε οι παρατηρήσεις για καθυστερημένη προσέλευση; Κι αν η προσέλευση συνεχίζεται, πότε κλείνει η πόρτα; Κι αν η προσέλευση συνεχιστεί αφού κλείσει η πόρτα κατά πόσο η έναρξη του μαθήματος είναι ομαλή; Και, τέλος, πόσοι εκπαιδευτικοί ή μαθητές έχουν την ίδια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα; Λεπτομέρειες; Εμείς, στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», υποστηρίζουμε πως οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά και πως οι λεπτομέρειες αυτές δεν είναι λεπτομέρεια. Υπάρχει λύση;

Επιμέλεια: Κυριάκος Κυριακούλης, Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

 

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του στις 11 Σεπτεμβρίου 2003, υιοθέτησαν τα μελωδικά κουδούνια. Σ΄ αυτά τα είκοσι χρόνια (ναι, γιορτάζουμε φέτος τα είκοσι χρόνια) οι μαθητές και οι μαθήτριες επιστρέφουν στις αίθουσές τους απολαμβάνοντας ένα μουσικό κομμάτι 3 λεπτών. Με την έναρξη του τραγουδιού που ακούγεται στα ηχεία των εγκαταστάσεων, ξεκινάει η επιστροφή ώστε με την ολοκλήρωσή του οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στις αίθουσες και ταυτόχρονα να  έχει ολοκληρωθεί η προσέλευσή τους. Με τη λήξη του τραγουδιού ακούγεται και το ντριιιν και μαζί ακούγεται και το κλείσιμο της πόρτας. Απλά, ξεκάθαρα, μελωδικά.

Ήδη υποψιάζεστε και τον εκπαιδευτικό ρόλο του κουδουνιού.

Πρώτον: Οι σαφείς ξεκάθαρες απλές λύσεις συμβάλλουν στις ομαλές σχέσεις και στην ομαλή λειτουργία των κοινωνιών. Μάθημα ζωής και πολιτισμού. Αυτό είναι παιδεία.

Δεύτερον: Η μουσική είναι πολιτισμός. Τα κουδούνια έδωσαν την ευκαιρία να μάθουμε να ακούμε όλα τα είδη μουσικής. Κι όταν ένα παιδί έχει πολλά μουσικά ερεθίσματα, μπορεί μελλοντικά να ξεχωρίσει την «απλή» από την «απλοϊκή μουσική».

Τρίτον: Η μουσική εμπεριέχει ιστορία και βίωμα. Οπότε, κάθε επιλογή μουσικού κομματιού συνοδεύεται από ένα επιμελημένο κείμενο. Τα κείμενα μπορούν να παραχθούν από μαθητές και μαθήτριες ή από εκπαιδευτικούς. Οι μουσικοί του σχολείου μας μάς «κεντρίζουν» συνεχώς. Τα κείμενα δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου e-Συνδετήρας.

Μόλις μάθατε μία από τις 623 λεπτομέρειες που κάνουν το σχολείο μας ξεχωριστό και πρωτοπόρο!

Αυτή την περίοδο απολαμβάνουμε το θρυλικό τραγούδι «Fly me to the moon» (ή αλλιώς: In other words, όπως ήταν ο αρχικός τίτλος του) σε διάφορες εκτελέσεις. Και, ναι, ταξίδεψε στο φεγγάρι. Διαβάστε «πώς» ΕΔΩ.

Σε λίγες ημέρες θα απολαύσουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και σκοπούς από διάφορα σημεία του ελληνισμού και του κόσμου!