Ήρθε το φθινόπωρο, πέφτουνε τα φύλλα

Τα πουλάκια φύγανε, έρημη φωλιά

Ήρθε το φθινόπωρο, άρχισε η βροχούλα

Κι ο σπουργίτης έρημος, ψίχουλα ζητά.

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Με τις νότες του φθινοπώρου του Βιβάλντι, ξεκίνησε η εβδομάδα μας με τη θεματική προσέγγιση του φθινοπώρου. Παρατηρήσαμε πίνακες διάφορων ζωγράφων και επικεντρωθήκαμε στον Μονέ, μιλήσαμε για το καλλιτεχνικό ρεύμα του Ιμπρεσιονισμού και δημιουργήσαμε τα δικά μας έργα μικτής τεχνικής από σκισμένο χαρτί και τα χρώματα του φθινοπώρου. Ανακατέψαμε τα βασικά χρώματα και φτιάξαμε τα συμπληρωματικά, αλλά κάναμε και πείραμα όπου χρώματα ανακατεύτηκαν μεταξύ τους μέσα σε ένα μπολ με γάλα, απλά ακουμπώντας μέσα μια μπατονέτα με σαπούνι!

Παρατηρήσαμε εικόνες και βίντεο από το διαδίκτυο με τη Γη μας και τις κινήσεις που διαγράφει γύρω από τον εαυτό της αλλά και γύρω από τον ήλιο. Γείραμε και τον άξονα περιστροφής της και αντιληφθήκαμε πώς δημιουργούνται οι εποχές και τι συμβαίνει στις χώρες κοντά στον Ισημερινό αλλά και στους Πόλους.

Παρατηρήσαμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στα δέντρα του σχολικού μας κήπου. Πώς γίνεται τα φύλλα της ελιάς να μένουν πάνω της ενώ τα φύλλα της λεύκας να αλλάζουν χρώμα και να πέφτουν, αφήνοντάς την γυμνή; Στολίσαμε την τάξη μας με φύλλα που τα χρωματίσαμε με ασυνήθιστα υλικά, όπως μπατονέτες. Κάπως έτσι γνωρίσαμε τα φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα και την ουσία χλωροφύλλη. Μάθαμε πως τα φυτά «τρώνε» κι αυτά, όχι όμως όπως εμείς! Αυτά φωτοσυνθέτουν για να φτιάξουν την τροφή τους τη γλυκόζη αλλά και το πολύτιμο οξυγόνο. Τότε, η κυρία μας μάς έκανε ένα πείραμα φοβερό! Μας έδειξε πως ο θερμός αέρας κινείται προς τα πάνω και κάνει τον μύλο να γυρίζει.

Και εκεί που νομίζαμε πως τα γνωρίζαμε όλα για το φθινόπωρο, ήρθαν κάποια πουλιά στην τάξη και μας συστήθηκαν ως αποδημητικά. Τα καημένα δεν βρίσκουν τροφή εδώ πια και έχουν μεγάλο ταξίδι να διανύσουν μέχρι τη Νότια Αφρική. Εμείς για να τα βοηθήσουμε τους υποσχεθήκαμε πως δεν θα χαλάσουμε τις φωλιές τους τώρα που φεύγουν ώστε να τις ξαναβρούν όταν γυρίσουν.

Καλό ταξίδι, διαβατάρικα πουλιά!

Φωτογραφίες