Η οδοντίατρος κ. Ειρήνη Μανωλακιού επισκέφθηκε το σχολείο μας και παρουσίασε στις μαθήτριες και στους μαθητές της Α’ Δημοτικού όσα χρειάζεται να γνωρίζουν για να έχουν υγιή δόντια και λαμπερό χαμόγελο σε όλη τους τη ζωή.

Επιμέλεια: Ζωή Ζαΐρη, Eκπαιδευτικός

 

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, με αφορμή τον Θεματικό Κύκλο «Ζω Καλύτερα – Ευ ζην» Υγεία – Διατροφή – Αυτομέριμνα. Από τον Οκτώβριο είχαν προηγηθεί εργαστήρια, στη διάρκεια των οποίων τα παιδιά γνώρισαν μέσα από πειραματικές και βιωματικές δράσεις «το σπίτι» των δοντιών, στοιχεία για τη φροντίδα και τη «διατροφή» των δοντιών καθώς και τις «απειλές» που αυτά αντιμετωπίζουν.

Ολοκληρώνοντας τον πρώτο θεματικό κύκλο, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α’ Δημοτικού είχαν τη χαρά να υποδεχθούν την οδοντίατρο και μητέρα μαθητών στου Σχολείου μας, κ. Ειρήνη Μανωλακιού, με σκοπό να ενημερωθούν πάνω στις συνήθειες που συμβάλλουν στην υγεία των δοντιών μας.

Έτσι, για μία διδακτική ώρα, η αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» μετατράπηκε σε χώρο εκθεμάτων, σχετικών με τα ανθρώπινα δόντια, προκειμένου οι μικροί μαθητές να προσεγγίσουν το θέμα με όλες τους τις αισθήσεις. Εκμαγεία, προπλάσματα, κούκλες, μάσκες, οδοντιατρικά εργαλεία, οδοντόκρεμες, οδοντόπαστες ήταν μερικά μόνο από τα αντικείμενα που παρουσίασε η οδοντίατρος στα παιδιά. Παράλληλα, είχε προετοιμάσει μια επεξηγηματική παρουσίαση, η οποία συνοδευόταν από σχετικά βίντεο, τα οποία καθήλωσαν τους μικρούς «επιστήμονες». Χαρακτηριστικά, τα παιδιά γνώρισαν σε ποιες τροφές υπάρχει «κρυμμένη» ζάχαρη και με ποια συχνότητα είναι σημαντικό να καταναλώνονται τροφές που την περιέχουν. Επιπλέον, έμαθαν τα «μυστικά» της φροντίδας των δοντιών και δεσμεύτηκαν να τα τηρούν. Στο τέλος, η οδοντίατρος τούς μοίρασε, εβδομαδιαία ημερολόγια βουρτσίσματος, έντυπα οδηγιών για τη φροντίδα των δοντιών, παιδικές οδοντόπαστες και μενταγιόν για να φυλάσσουν τα νεογιλά τους δόντια.

Η δράση ολοκληρώθηκε με πλατιά χαμόγελα, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν για πολύ καιρό υγιή. Ευχαριστούμε θερμά την οδοντίατρό μας, κυρία Ειρήνη Μανωλακιού για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση και τον βιωματικό χαρακτήρα που προσέδωσε στη δράση των παιδιών.

Φωτογραφίες