«…Και τα μικρά του τα μερμηγκάκια

χειροκροτάνε μ’ ενθουσιασμό

εν δυο προσκυνάμε,

εν δυο μα πεινάμε,

εν δυο θα σε φάμε!» 

Λοΐζος Μάνος

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

17 Νοέμβρη 1973, ημέρα μνήμης και προβληματισμού. Στο Νηπιαγωγείο ευαισθητοποιήσαμε τα παιδιά για τη δικτατορία, μέσα από το κουκλοθέατρο της Ντενεκεδούπολης της Ε. Φακίνου. Τα παιδιά διάλεξαν τον αγαπημένο τους ήρωα και κατασκεύασαν τις δικές τους κούκλες, ώστε να τους θυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να αποφασίζουμε από κοινού σεβόμενοι ο ένας τον άλλον. Στη συνέχεια, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό γνωρίσαμε το Πολυτεχνείο και τα γεγονότα που συνέβησαν τότε, πλεγμένα με αντιπολεμικά τραγούδια. Παίξαμε ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια τα οποία μάς υπενθύμιζαν πληροφορίες, αλλά ταυτόχρονα μας συντελούσαν στην αυτοαξιολόγηση κάθε μαθητή.

Μελετήσαμε και σχολιάσαμε τον πίνακα του Γαΐτη «Η δολοφονία της ελευθερίας» και είπαμε πώς θα νιώθαμε αν ζούσαμε εκείνη την εποχή. Διαβάσαμε ιστορίες, όπως: «Λουδοβίκος, ο πρώτος βασιλέας των προβάτων» και «Τα βραχιόλια των πουλιών», τα οποία μάς ενέπνευσαν να δημιουργήσουμε τις δικές μας αναπαραστάσεις με πουλιά. Ξεχωρίσαμε τα πολιτεύματα της δημοκρατίας και της δικτατορίας μέσα από την ψηφιακή ιστορία του κυρίου Τυράννη και του κυρίου Δήμου. Κατασκευάσαμε τηλεβόα για να μπορούμε να βροντοφωνάξουμε το «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και πραγματοποιήσαμε δραστηριότητα STEAM όπου τα παιδιά κατασκεύασαν το δικό τους «Πολυτεχνείο». 

Τέλος, πραγματοποιήσαμε τις δικές μας ενδοσχολικές εκλογές, όπου κάθε παιδί συμπλήρωνε τη δική του ταυτότητα και με τη βοήθεια της εφορευτικής επιτροπής συμπλήρωνε ψηφοδέλτιο με τους συμμαθητές του που θα ήθελε να τον εκπροσωπούν κάνοντας τη φωνή του κάθε παιδιού να ακούγεται και να υπολογίζεται, ακολουθώντας κανόνες που έχουν μπει από κοινού. 

Φωτογραφίες