Πέρασαν 49 χρόνια από την 17η Νοέμβρη του 1973, 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου… από τότε που το αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα κορύφωσε την αντίσταση του λαού απέναντι στο φασιστικό καθεστώς της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Το σύνθημα: «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ενέπνευσε τις καρδιές των φοιτητών αλλά και των πολιτών εκείνης της εποχής, υψώνοντας το όραμα για μία κοινωνία βασισμένη στα ιδανικά της Δημοκρατίας. 

Στις 17 Νοεμβρίου 2022, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας τίμησαν τον εορτασμό της Επετείου για το Πολυτεχνείο με ένα ιστορικό αφιέρωμα στα γεγονότα εκείνης της περιόδου και μία ενδιαφέρουσα βιντεοσκοπημένη συζήτηση ανάμεσα στον ιατρό κ. Στέφανο Τόλιο και τις μαθήτριες και τους μαθητές του Ομίλου Ερευνητικής Ιστορίας.

Ο κ. Τόλιος αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας να μας μεταφέρει τις εμπειρίες και τις σκέψεις του από εκείνην την περίοδο στην οποία έζησε ως φοιτητής τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο βιωματικός του λόγος άγγιξε τις καρδιές όλων μας και μας ευαισθητοποίησε για την αξία κάθε προσπάθειας και κάθε αγώνα που αρνείται την υποταγή σε φασιστικές ιδεολογίες.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τόλιο. Το μήνυμά του θερμαίνει τις ψυχές μας με το πάθος για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας!

Φωτογραφίες