«Είμαι στο αλφάβητο, αλλά έχω σχήμα

Ταξιδεύω παντού, αλλά δεν έχω φτερά, ούτε ρόδες

Όταν με πιάνεις στα χέρια σου, εγώ σου μιλώ…Τι είμαι;»

Το γράμμα!

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Μια ακόμα εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο Ταχυδρομείο. Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα ανέπτυξε το θέμα «Στέλνω γράμμα στη φάρμα», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων 9 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων δεξιοτήτων, 2ος Άξονας «Φροντίζω το Περιβάλλον», ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο σε διάφορα σημεία της Ελλάδας θέλησαν να στείλουν γράμμα στα ζωάκια της φάρμας και να επικοινωνήσουν. Μερικοί από τους στόχους μας ήταν να καλλιεργήσουμε στα παιδιά το αίσθημα της προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Αφού συζητήσαμε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, διαπιστώσαμε γιατί έχουν ονομασίες οι δρόμοι, αλλά και αριθμό κάθε σπίτι. Σαν καλοί ταχυδρόμοι, ταξινομήσαμε στο χάρτη τα γράμματα των ζώων και τα «παραδώσαμε» στα σωστά σπίτια της φάρμας «διαβάζοντας» τις οδούς και τους αριθμούς.

Κάθε παιδί ετοίμασε το δικό του γράμμα-έκπληξη, το τοποθέτησε σε φάκελο και συμπλήρωσε τα στοιχεία του αποστολέα. Παραλήπτες δεν θα ήταν άλλοι από τις ίδιες τους τις οικογένειες και η έκπληξη ήταν πως ο φάκελος περιείχε μια κάρτα με ομαδική φωτογραφία της τάξης με ένα μήνυμα κρυμμένο μέσα της! Συγκρίναμε διάφορα αντικείμενα με τον φάκελο και γνωρίσαμε το σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, το οποίο φτιάξαμε με διάφορα υλικά.

Στην εκπαιδευτική επίσκεψη, τα παιδιά παρατήρησαν τον υπάλληλο του Ταχυδρομείου να ετοιμάζει την αποστολή ενός δέματος ζυγίζοντάς το. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τον κεντρικό χώρο του Ταχυδρομείου και παρατήρησαν πώς γίνονται διάφορες πληρωμές αλλά και πώς αγοράζουμε γραμματόσημα. Εντόπισαν το κίτρινο ταχυδρομικό κουτί, προσπάθησαν να διαβάσουν τα αρχικά των ΕΛΤΑ και σχεδίασαν με πινέλα τη μορφή του θεού Ερμή. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο θεός Ερμής εκτός από αγγελιοφόρος των Θεών, θεός του εμπορίου και της ποίησης ήταν πονηρούλης! Μα, να κλέψει τα βόδια του Απόλλωνα;!

Φωτογραφίες