Ποια ενδημικά είδη μπορεί να συναντήσει κανείς στην Κοιλάδα των Πεταλούδων; Υπάρχει αυτή την περίοδο η πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria;

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Μια υπέροχη εξόρμηση έζησαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», υπό την καθοδήγηση του ΚΕΠΕΑ-ΚΠΕ Πεταλούδων με αφορμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ο βιότοπος της κοιλάδας των πεταλούδων».

Το πρόγραμμα εντάχθηκε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στον 2ο άξονα «Φροντίζω το Περιβάλλον» και σκοπό είχε την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, σχετικά με την ενδημική πεταλούδα της κοιλάδας την Πανάξια καθώς και τον βιότοπο στον οποίο ζει. Το πρόγραμμα στηρίχθηκε στη βιωματική μάθηση, γι’ αυτό τα παιδιά, αφού έμαθαν για την Πανάξια, τη μελέτησαν όπως και άλλα έντομα στα μικροσκόπια με μεγεθυντικούς φακούς  και μύρισαν την ιδιαίτερη οσμή του αγαπημένου δέντρου της ζυθιάς που θυμίζει κανέλα!

Στη συνέχεια, όλοι μαζί επισκεφθήκαμε την κοιλάδα, όπου μπορεί τέτοια εποχή να μην είδαμε πεταλούδες, νιώσαμε όμως το φθινοπωρινό πνεύμα μέσα από το θρόισμα των φύλλων και το ταξίδι του νερού από τον καταρράκτη μέσα στον ποταμό Πελεκάνο. Παρατηρήσαμε προσεκτικά το νερό για να εντοπίσουμε μικρά γκιζάνια, αλλά και τον κάβουρα εχθρό της πεταλούδας.

Μέσα από τέτοια προγράμματα τα παιδιά αυτενεργούν, συμμετέχουν και μαθαίνουν καλύτερα, προσεγγίζοντας το περιβάλλον με αγάπη, φροντίδα, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Φωτογραφίες