Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο Διονύσης Σιμόπουλος, αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Ο διακεκριμένος επιστήμονας είχε επισκεφθεί τα Εκπαιδευτήριά μας το 2009 και το 2017, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής στις Ημερίδες Αστρονομίας που είχαν διοργανωθεί στο σχολείο μας.

 

Θλίψη στην επιστημονική κοινότητα σκόρπισε το βράδυ της Κυριακής (07/08) η είδηση του θανάτου του Διονύση Σιμόπουλου, αστροφυσικού και επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών λόγω της επάρατης νόσου.

Ο κ. Σιμόπουλος είχε πολυσχιδές έργο, έχοντας διδάξει σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων, καθώς επίσης ως ομιλητής σε πολυάριθμα συνέδρια και σεμινάρια, στα οποία παρουσίασε εργασίες του. Είχε γράψει πολλά σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές, σειρές και ντοκιμαντέρ στο πεδίο της επιστήμης. Είχε, επίσης, διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης αρκετών εφημερίδων και περιοδικών. Είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες, ενώ είχε γράψει και αρκετά βιβλία, μεταξύ άλλων, για τις παραστάσεις του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Ανάμεσα στα βιβλία του είναι τα «Είμαστε Αστρόσκονη», (Μεταίχμιο, 2017), «Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι: Η περιπέτεια της κατάκτησης του διαστήματος» (Μεταίχμιο, 2019), «Ο Ουρανός της Ελλάδας: Οδηγός για τα άστρα και τους αστερισμούς» (Μεταίχμιο, 2020). «Η μεγάλη περιπέτεια στο διάστημα» (Οξύ, 2021).

Πηγή: https://www.news247.gr/koinonia/pethane-o-astrofysikos-dionysis-simopoylos.9719287.html

 

«Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν» (2009) 

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου έτους αστρονομίας, μία ιδιαίτερη παρουσίαση με τίτλο «Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν» είχαν παρακολουθήσει οι φίλοι της Αστρονομίας στη Ρόδο (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). Στην Ημερίδα Αστρονομίας, η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 2009, κεντρικός ομιλητής ήταν ο γνωστός αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας Αστρονομίας ο ερασιτέχνης αστρονόμος Στράτος Κουφός είχε εγκαταστήσει ένα τηλεσκόπιο στην αυλή των Εκπαιδευτηρίων και οι επισκέπτες μπόρεσαν να παρατηρήσουν τα ουράνια σώματα. Παράλληλα, υπήρχε μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση πόστερ που είχε σταλεί από τον καθηγητή Ξενοφώντα Μουσά, από το Τμήμα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέματα που αφορούν στο Σύμπαν (Μηχανισμός των Αντικυθήρων, Επιστήμη και Σύμπαν, κ.ά.).

Το βίντεο της εκδήλωσης:

«Ταξίδι χωρίς τέλος: Στα μυστικά του σύμπαντος» (2017)

Το 2017 είχε πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία η Ημερίδα Αστρονομίας με τίτλο «Ταξίδι χωρίς τέλος: Στα μυστικά του σύμπαντος» (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ), που είχε διοργανώσει ο Όμιλος Αστρονομίας των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» με υπεύθυνη τη Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, αστροφυσικό και υπεύθυνη του Ομίλου Αστρονομίας. Στην Ημερίδα οι μαθητές του Ομίλου Αστρονομίας των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» είχαν παρουσιάσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εργασίες τους.

Ο κ. Σιμόπουλος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση και είχε μυήσει το πολυπληθἐς κοινό σε ένα «Ταξίδι Χωρίς Τέλος» στα μυστικά του Σύμπαντος. Με γλώσσα γλαφυρή και κατανοητή μάς είχε ταξιδέψει στα άστρα που ζουν και πεθαἰνουν εν ριπή οφθαλμού σε εκτυφλωτικές εκρήξεις, στους μακρινούς γαλαξίες που επιταχύνουν την φυγή τους σε ένα αχανές σύμπαν, για να επικεντρωθεί στη σημασία της ζωἠς στον πλανήτη μας, στα έμβια όντα που «δεν είναι τίποτ᾽ άλλο παρά αστρόσκονη», όπως είχε αναφέρει με έμφαση. Η ενδιαφέρουσα Ημερίδα είχε ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με ερωτήσεις που έθεσαν υπό τὐπον ζωντανής συνέντευξης του κ. Σιμόπουλου μαθητές των Εκπαιδευτηρίων.

 

Το βίντεο της εκδήλωσης

Φωτογραφίες