Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η Ημερίδα Αστρονομίας των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Της Ελένης Χατζηχρήστου, Αστροφυσικού – Υπεύθυνης του Ομίλου Αστρονομίας

 

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η Ημερίδα Αστρονομίας που διοργάνωσε ο Όμιλος Αστρονομίας των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Η Ημερίδα ξεκίνησε στις 18:30 στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Στην αρχή της Ημερίδας, ο Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», κ. Κυριάκος Κυριακούλης, αναφέρθηκε στον ρόλο και την σημασία της. Την εκδήλωση προλόγισε η Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Αστροφυσικός και υπεύθυνη του Ομίλου Αστρονομίας. Η κ. Χατζηχρήστου αναφέρθηκε στην ιδέα που πυροδότησε την εκδήλωση καθώς και στη σημασία των επιστημών του διαστήματος, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην συνέχεια, οι μαθητές του Ομίλου Αστρονομίας των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» παρουσίασαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εργασίες τους.

Την έναρξη έκαναν οι Άννα – Μαρία Γεωργατζή, Βάσω Δούναβη, Ιάσονας Κελλάρης, Γιώργος Κοντός, Κωνσταντίνος Κοκκίνης, Κωστής Ματσαμάς, Τόνια Ντουρουτλή, Μαίρη Πανάγου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Βάσω Πάππου, Μαριάννα Πέππα, Θαρρεινή Πολωνιατάκη, Αγάπη Τριανταφύλλου, Χαρά Χατζηιωαννίδη (μαθητές της Α᾽ Γυμνασίου), οι οποίοι αναφέρθηκαν στους αρχαίους Ρόδιους Αστρονόμους, καταδεικνύοντας την σημασία που είχε το νησί της Ρόδου για την αστρονομία στην αρχαιότητα, αφού σπουδαίοι αστρονόμοι γεννήθηκαν ή έζησαν εδώ.

Ο Ιάσονας Κελλάρης (μαθητής Α᾽ Γυμνασίου) πήρε κατόπιν τον λόγο για να μυήσει το κοινό στα τηλεσκόπια, αυτά τα καταπληκτικά όργανα παρατήρησης που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος.

Στην συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (μαθητής Β᾽ Γυμνασίου) ανέλαβε το δύσκολο έργο να εξηγήσει τι είναι μια μαύρη τρύπα και ο Άγγελος Καλαφατάς (μαθητής Β᾽ Γυμνασίου) ανέλαβε να ξεναγήσει το κοινό στο άγνωστο Σύμπαν της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.

Τέλος, δύο ομάδες μαθητών που συμμετέχουν στο διεθνή διαγωνισμό Αστρονομίας Odysseus II μάς παρουσίασαν τις εργασίες που προετοιμάζουν:

Η ομάδα των Νικήτα Τσίννα, Μάνου Ματσαμά και Χαράς Καζουλλάκη (μαθητών Β᾽Λυκείου) αποκάλυψαν στο κοινό πώς σχεδιάζουν τη Luna Vis, όπως ονομάζουν μια βάση στη Σελήνη που θέλουν να κατασκευάσουν. Παράλληλα, η ομάδα «Συγγραφείς του Μέλλοντος» που αποτελείται από τους Μιχαέλα Κλαδάκη, Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και Αναστασία Ριτσιάρδη (μαθητές Γ᾽ Γυμνασίου), μας μύησε σε ένα αβέβαιο επανδρωμένο διαστημικό ταξίδι, με προορισμό έναν εξωηλιακό πλανήτη, που αποτελεί το θέμα του μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας που συγγράφουν.

Συμμετοχή – έκπληξη από τον μικρό Αντώνη Ιωαννίδη (μαθητή Α᾽ Δημοτικού) που θέλησε να μας ξεναγήσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο στην κοσμική γειτονιά μας, το Ηλιακό Σύστημα.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Διονύσιος Σιμόπουλος, αστροφυσικός, Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Τον προλόγησε η Δρ. Ε. Χατζηχρήστου, η οποία εξήρε το έργο του και την κοινωνική προσφορά του απαριθμώντας τις εκατοντάδες διαλέξεις, άρθρα, βιβλία, σενάρια εκπομπών συνεντεύξεις που έχει πραγματοποιήσει καθώς και τις πολλαπλές τιμητικές βραβεύσεις που έχει λάβει διεθνώς. Ο κος Δ. Σιμόπουλος μύησε το πολυπληθἐς κοινό σε ένα «Ταξίδι Χωρίς Τέλος» στα μυστικά του Σύμπαντος. Με γλώσσα γλαφυρή και κατανοητή ταξίδεψε το κοινό στα άστρα που ζουν και πεθαἰνουν εν ριπή οφθαλμού σε εκτυφλωτικές εκρήξεις, στους μακρινούς γαλαξίες που επιταχύνουν την φυγή τους σε ένα αχανές σύμπαν, για να επικεντρωθεί στη σημασία της ζωἠς στον πλανήτη μας, στα έμβια όντα που «δεν είναι τίποτ᾽άλλο παρά αστρόσκονη», όπως είπε με έμφαση.

Η ενδιαφέρουσα αυτή Ημερίδα ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με ερωτήσεις που έθεσαν υπό τὐπον ζωντανής συνέντευξης του κου Σιμόπουλου μαθητές των Εκπαιδευτηρίων.

Ο συννεφιασμένος καιρός δεν επέτρεψε τη νυχτερινή αστροπαρατήρηση που είχε προαγγελθεί, παρότι οι ερασιτέχνες αστρονόμοι Στράτος Κουφός και Σταμάτης Δανήλας βρίσκονταν από νωρίς και είχαν εγκαταστἠσει τα τηλεσκόπιά τους στον αύλειο χώρο των Εκπαιδευτηρίων. Οι διοργανωτές υποσχέθηκαν επανάληψη της αστροπαρατήρησης σε μεταγενέστερη ημερομηνία.